Z
SİNEĞİ VE MÜCADELESİ
Zeytin sineği toprakta pupa olarak kışı geçirir. Pupadan çıkan dişiler etrafta bir hafta falan olgunlaşma beslenmesi yapar. Olgunlaşan dişiler Haziran ayının ilk haftasından itibaren yumurtalarını zeytinin etli kısmına bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar(Yavrular) etli kısımdan çekirdeğe kadar beslenerek zarar verir. Bu zararlı yağlık kalitesini düşürürken sofralık kalitesi tamamen ortadan kalkmaktadır. Sezonda 4-5 döl döngüsü yaparak ve bir dişi ortalama 250 adet yumurta bırakarak önemli ölçüde zarar yapmaktadır.
MÜCADELESİ;
1-KÜLTÜREL MÜCADELE:
Toprak derin sürülerek pupalar derine düşmesi sağlanmalı ki pupadançıkış olmasın. Vuruklu yere dökülen meyveler toplanıp yakılmalı. Zeytinde sofralıkçeşitlerin hasat tarihi biraz öne çekilerek zarar görmesi biraz olsun azaltılabilir.
2-İLAÇLA MÜCADELE:
Bahçeyi gezdiğinizde vuruklu meyve görür görmez ilaçlanmalı.Zararlının görülmeye başlandığı tarih(ilk vuruk, Mersin-Mut bölgesinde)Haziran ayının ilk haftasıdır.Zararlının görülmeye devam etmesi durumunda farklı etken maddeli bir zehirle ilaçlama tekrarlanmalı.Ayrıca kaolin uygulaması zararlının yaşayacağı ortamı sıcaklığını ortadan kaldırmaktadır.Zehirin kaolin ile beraber atılması daha uygun olacaktır.