700 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Aşılı Açık Kök Yarı Bodur Vişne Fidanı Nasıl Dikilir?

Aşılı Yarı Bodur Vişne Fidanı Ne Demektir?Aşılı Vişne Fidanı Nasıl Elde Edilir-Üretilir?

Aşılı yarı bodur vişne fidanı ,klon vişne anaçlarına farklı aşılama yöntemleri kullanarak oluşan fidan demektir. Örneğin yarı bodur bir vişne anacı olan maxma14 klon anacına , geliştirilmiş veya doğada tesadüfen bulunan iyi vişne çeşitlerininaşılanması sonucu elde edilen fidan ,aşılı yarı bodur vişne fidanıdır.

Klasik Anaçlı Vişne Fidanı İle Yarı Bodur Vişne Fidanı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Modern vişne bahçeciliğin gereklerinde biride bodur veya yarı bodur vişne fidanlardan oluşan bahçe tesisi kurmaktadır.Zira klasik anaçlı vişne fidanlarında dönüme daha az fidan dikilebilmektedir.Dolayısıyla dönüm başından alacak olduğunuz meyve rekoltesiyarı bodur anaçlı vişne fidanına göre daha az olacaktır.Yarı bodur vişne fidanları klasik anaçlı vişne fidanlarına göre daha az taç yapacağı için budama, ilaçlama ve meyve toplama maliyetleri daha az olacaktır.Yarı bodur vişne fidanları klasik anaçlı vişne fidanlarına göre daha erken verime oturmakta , meyveleri daha standart ve kaliteli olmaktadır .Hobi meyve bahçesi tesislerinde de yarı bodur meyve fidanları kullanmak birim alandan daha iyi seviyede ve fazlaçeşitte ürün almanızı sağlar.

Aşılı Açık Kök Yarı Bodur Vişne Fidan Üretiminde KullanılanAnaç ne demektir?

Fidan üretiminde kullanılananaç veya çöğür aşı yapılan bitkiye denmektedir.Yarı bodur anaçlı fidan ise klon anaçlara aşılama yöntemi ile üretilen fidan demektir.Aşılı Açık Kök Yarı Bodur Vişne fidanı üretiminde kullanılan anaçlar maxma anaçları ,cab anaçlarıdır.

Aşılı Açık Kök Yarı Bodur Vişne Fidanı Üretiminde Kullanılan Anaçlar Nedir?

Aşılı Açık Kök Yarı Bodur Vişne fidanı üretiminde maxmaanaçları ,cab anaçları kullanılmaktadır.

Açık Kök(Çıplak Köklü) Aşılı Yarı Bodur Vişne Fidanı Ne Demektir?

Açık kök aşılı yarı bodur vişne fidanı ,çöğür olarak klon anaçlar kullanılmış, tarlada yetiştirilen , kökü direk toprakta olan fidan yaprağını döktükten sonra sökülerek dikime hazır hale gelen ve belli dönemlerde(Aralık-Nisan Ayları arası) satışa sunulabilen-dikilebilen vişne fidanı demektir.

Satışta Olan Açık Kök Aşılı Yarı Bodur Vişne Fidanının Yaşı Nedir?

Aksi belirtilmediği sürece satışta olan Açık kök aşılı yarı bodurvişne fidanlarının yaşı 2 dir.

Aşılı Açık Kök Yarı Bodur Vişne Fidanları Ne Zaman Dikilmelidir?

Aşılı açık yarı bodur kök vişne fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı ilk haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.

Açık Kök Yarı Bodur Vişne Fidanlarını Dikerken Nasıl Korumalıyım-Hava Şartları Sebebiyle Dikim Yapamazsam Fidanları Nasıl Korurum?

Açık Kök aşılı yarı bodur vişne fidanlarını dikerken kökleri hava almayacak(Rüzgar almayacak şekilde) şekilde dikmelisiniz.Size gönderilen vişne fidanlarını önce köklerini su yardımıyla biraz nemlendirip arazi üzerinde ambalajında çıkartarak çıkartıp dikiniz.Fidanları hava şartları müsaade etmiyorsa bir çukur açıp hava almayacak şekilde gömünüz.

Aşılı Açık Kök Yarı Bodur Vişne Fidanlarında Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Vişne fidanı çukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz.E-fidancim.com üzerinden gönderilen açık kök vişne fidanlarında fidanı dikime uygun hale getirmek için kök ve tepe budaması yapılmaktadır.Gönderilen fidanların kökbudaması yapıldıktan sonra aşı noktasından sonra 60-70 cm tepe budaması yapılmaktadır. Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidanın aşı noktası, toprak üstünden kalacak şekilde fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra 5 litre , kalan kısmını toprakla kapattıktan sonra 5 litre olacak şekilde verebilirsiniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.

Aşılı Açık Kök Yarı BodurAnaçlı Vişne Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir?

Aşılı Açık kök yarı bodurvişne fidanlarını fidanlar arası 3 metre , sıralar arası 4-5 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.

Vişne Fidanlarında Gübreleme Nasıl Olmalıdır?
Vişne Fidanlarında gübreleme ağacın yaşına göre değişmektedir.Gübreleme yapmadan önce mutlaka toprak analizi yapılmalıdır.Örneğin Toprağınız kireçli ise mutlaka toprağınıza kükürt veriniz.Mümkünse hızlı sonuç almak için sıvı kükürt veriniz.Genel olarak Kışın Fosfor, potasyumlu karışımlı kompoze gübreler kullanabilirsiniz.Kışın kullanacak olduğunuz kompoze gübrelerin azot oranının az olmasına dikkat ediniz hatta hiç olmasın. Meyve döneminde potasyum, bor  içerikli gübreler hasat yapıldıktan azot ,  ve arkasından  çinko,bor, fosfor karışımlı gübreler  verebilirsiniz.Gübreleme yapıldıktan sonra muhakkak bolca sulama yapılmalıdır.

Vişne fidanı dikerken Leonardit kökenli  organik gübreler verebilirsiniz.Bu tarz gübreler hem kök gelişiminin daha hızlı olmasını hemde toprağın ph seviyesine orta seviyeye çekerek fidanın daha  iyi beslenmesini sağlar.Bu gübreleri  kullanırken toprakla iyice karıştırarak veriniz.Köke direk uygulama yapmayınız.

Tozlayıcı Vişne Fidanı Ne Demektir?

Tozlayıcı vişne fidanı demek bahçedeki ana çeşit olan vişnedaki çiçek dönemindeki çiçeklerin ,meyveye daha fazla dönüşmesini sağlayan vişne fidanı demektir.Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Vişne çeşitleri genelde tozlayıcı istememektedir.

2 Yaşlı Dikilen Yarı Bodur Açık Kök Vişne Fidanı Ne zaman Meyve Verir?

Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı açık kök yarı bodur vişne anacına aşılı bir vişnefidanından çeşide göre 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.

Açık Kök Aşılı Yarı Bodur Vişne Fidanı Satışı Nasıl olmaktadır?

E-fidancim.com üzerinde tüplü vişne fidanları 12 ay dikildiği için 12 ay boyunca satışı olmakta olup açık kök aşılı yarı bodur vişne fidanlarında ise kasım ayı ile beraber satışlara başlanmakta ve nisan ayı itibarı ile satışlar sona ermektedir.

Açık Kök Yarı Bodur Vişne Fidanı Çeşitleri Nelerdir?

Üretilen vişne fidanı çeşitlerimiz, Kütahya vişne, montmorency vişne çeşitlerdir.

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Yarı Bodur Vişne Fidanı-Ağacı Yetiştirebilirmiyim?

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda yarı bodur vişne Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden yetiştimek için kışın fidanların soğuklamasını almasını sağlamak adınaçok soğuk geçen bölgelerde 1 ay dışarıda ılıman bölgelerde ise 2 ay kadar dışarıda kalmalıdır.

Vişne Yetiştirici Bilgileri

Üretim Miktarı ve Ticareti; Vişnenin gen merkezi konumunda Ülkemiz 100.000- 120.000 tonluk üretim miktarı ile dünya vişne üretiminde % 12-13’lük paya sahip olup Rusya, Polonya, ABD, Macaristan ve İran üretimde ilk sıralarda yer almaktadır. Dünya vişne ihracatında ise Macaristan, Polonya, ABD ve Almanya ilk sıralarda yer almaktadır.Vişne ülkemizin iç ve geçit bölgelerinde yetiştirilmekte olup Afyon, Kütahya, Uşak, Isparta, Konya, Ankara yöreleri vişne üretiminin % 60’nı sağlamaktadır.

Ülkemizin 2000-3000 ton olan vişne ihracatının artırılması için ihracata uygun çeşitlerle mutlaka büyük boyutlu kapama vişne bahçesi tesisinin özendirilmesinde yarar vardır.

Vişne Yetiştiriciliğindeİklim, Toprak İstekleri ve Anaç Kullanımı; Vişneler ılıman iklim meyvesi olup yazları nispeten ılık geçen kışları ise soğuk ve yağışlı olan yerlerde yetiştirilebilir. Vişnelerin soğuklara dayanımı elma ile yakın derecelerde olup kış döneminde dal ve tomurcukları -25, -30 °C’lere kadar dayanır. Pembe tomurcuk döneminde daha dayanıklı olan vişneler çiçeklenme sonu ve meyve tutumundan sonra en hassas döneme girerler. Yapılan bir araştırmada tam çiçeklenme döneminde -3,5,-3,8°C’lerde çiçeklerin % 50’ sinin zarar gördüğü belirlenmiştir.

Vişnelerin kış soğuklama ihtiyaçları çeşitlere göre 900- 1150 saat arasında değişmektedir. Ülkemizde en fazla yetiştirilen vişne çeşidi olan Kütahya çeşidinin soğuklama süresi 1100-1200 saat civarındadır. Kirazlara göre soğuklara ve sıcağa dayanımları daha iyidir. Vişnelerin kış soğuklama ihtiyaçları elma ve armutlardan az, şeftali ve Japon eriklerinden fazladır.

Vişneler; kumlu-tınlı, geçirgen, derin ve organik maddece zengin toprakları sever, ağır bünyeli, killi ve taban suyu yüksek topraklardan hoşlanmaz.

Bahçe tesis edilecek yerin toprak analizi yapılarak anaç seçimi yapılmalıdır. Özellikle ağır bünyeli işbası yüksek topraklarda idris (Mahlep) anacı yaşamaz.

Kumlu, çakıllı, süzek, geçirgen, kumlu-tınlı topraklarda idris (mahalep yada Mahalep SL- 64 klonları anaç olarak seçilmelidir. Son yıllarda vişne kökenli Weirot, vişne, kiraz melezlerinden Ma x Ma ve P- LH- C anaçları ile Gisela anaçları ile ağır bünyeli topraklar için ise kiraz kökenli CAB 6P anaçları kullanılmaya başlamış olup bu şekilde daha entansif bahçeler tesis edilmektedir.

Vişne Bahçesi Tesisi ve Önemli Vişne Çeşitleri; Son yıllarda meyve suyu ve konserve sanayinin gelişmesi nedeniyle vişneye olan taleplerde artmaktadır. Kurulacak bahçelerde çöğür anacı kullanılmışsa aralık dikim mesafeleri; 5x5m yada 5x6m, olarak, klon anacı kullanılmışsa 5x4m, zayıf gelişen anaçlarla ise sıra üzeri 3m, sıralar arası 4m olarak uygulanabilir. Vişne çeşitleri genelde kendine verimli olarak bilinmekle birlikte bir bahçede aynı zamanda çiçek açan birden fazla çeşit bulundurulmasında yarar vardır. Bahçe tesisi edilirken Kütahya vişnesi için Katırlı, Katırlı için Kütahya ve Montmorency, Macar vişnesi için Montmorency ve Heimanns Rabin çeşitleri bahçeye dikilmelidir. Rabin ve Morello çeşitleri ise kendine verimlidir.

Ülkemizde en fazla Kütahya çeşidi yetiştirilmekle olup bu çeşide ait farklı tipler arasında yapılan seleksiyon çalışması sonucu meyve özellikleri ve verim yönünden üstün olan tipler Araştırma Enstitülerimiz tarafından yapılan denemeler sonucu belirlenmiştir.

Vişne yetiştiriciliğinde ileri ülkelerle rekabet edilebilmesi ve ihracat miktarının artırılabilmesi için yerli çeşitlerimiz yanında yabancı çeşitlerin de yer aldığı kapama bahçelerin tesis edilmesinde yarar vardır.

Vişne YetiştiriciliğindeTerbiye Sistemleri ve Budama; Vişne ağaçları dikimi takip eden ilk yıllarda dikine gelişme eğiliminde olup daha sonraki yıllarda daha yayvan gelişen bir form oluştururlar. Değişik doruk dallı ve Goble terbiye sistemleri en yaygın uygulanan sistemlerdir.

Aşırı güneşlenmenin olduğu yerlerde değişik doruk dallı terbiye sistemi uygulanmalıdır. Vişneler kirazlara göre daha fazla ve sık dal oluşturur. Bu nedenle dallarda yeni sürgün teşviki için sık dallarda her yıl seyretme yapılmalı, kuru, hastalıklı, birbiri üzerine binen dallar çıkartılmalıdır.

Vişne Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Hastalık ve Zararlılar; Kök çürüklüğü, Monilya, Kök kanseri önemli hastalıklar arasında yer alır. Virüs hastalıkları arasında ise Clorotic, Necrotic Ring Spot virüs ve Sour Cherry Yellow virüsü önemli virüs hastalıkları arasında yer almaktadır Kiraz sineği, yaprak bitleri ve tomurcuk tırtılları önemli zararlılar arsında yer almaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.