700 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Açık Kök Hünnap Fidanı Nasıl Dikilir?

Açık Kök(Çıplak Köklü) Hünnap Fidanı Ne Demektir?

Açık kök hünnap fidanı , tarlada yetiştirilen , kökü direk toprakta olan fidan yaprağını döktükten sonra dikime hazır hale gelen ve belli dönemlerde(Kasım-Nisan Ayları arası) satışa sunulabilen-dikilebilen hünnap fidanı demektir.

Açık Kök Hünnap Fidanları Ne Zaman Dikilir?-Dikilmelidir?

Açık kök hünnap fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.

Açık Kök Hünnap Fidanlarını Dikerken Nasıl Korumalıyım-Hava Şartları Sebebiyle Dikim yapamazsam Fidanları Nasıl Korurum?

Açık Kök hünnap fidanlarını dikerken kökleri hava almayacak(Rüzgar almayacak şekilde) şekilde dikmelisiniz.Size gönderilen hünnap fidanlarını önce köklerini su yardımıyla biraz nemlendirip arazi üzerinde ambalajında çıkartarak çıkartıp dikiniz.Fidanları hava şartları müsade etmiyorsa bir çukur açıp hava almayacak şekilde gömünüz.

Aşılı Açık Kök Hünnap Fidanlarında Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Fidan çukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz.E-fidancim.com üzerinden gönderilen açık kök hünnap fidanlarında fidanı dikime uygun hale getirmek için kök ve tepe budaması yapılmaktadır.Gönderilen fidanların kök budaması yapıldıktan sonra tepe budaması yapılmaktadır. Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra 5 litre , kalan kısmını toprakla kapattıktan sonra 5 litre olacak şekilde verebilirsiniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.

Açık Kök Hünnap Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir?

Hünnap fidanlarını ,fidanlar arası 6 metre , sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.

Tozlayıcı Hünnap Fidanı Ne Demektir?

Hünnap çeşidinde bilinen tozlayıcı yoktur.

Dikilen Hünnap Fidanı Ne zaman Meyve Verir?

Uygun koşullar altında dikilen bir hünnap fidanından3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.

Hünnap Fidanı Satışı Nasıl olmaktadır?

E-fidancim.com üzerinde tüplü hünnap fidanları 12 ay dikildiği için 12 ay boyunca satışı olmakta olup açık kök hünnap fidanlarında ise kasım ayı ile beraber açık kök hünnap fidanlarının satışına başlanmakta ve nisan ayı itibarı ile satışlar sona ermektedir.

Satışta Olan Hünnap FidanlarınınYaşı Nedir?

Aksi belirtilmediği sürece satışta olan hünnapfidanlarının yaşı 2 dir.

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Hünnap Fidanı-Ağacı Yetiştirebilirmiyim?

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Hünnap Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden yetiştimek için kışın fidanların soğuklamasını almasını sağlamak adına çok soğuk geçen bölgelerde 1 ay dışarıda ılıman bölgelerde ise 2 ay kadar dışarıda kalmalıdır.

Hünnap Meyvesi ve Ağacının Özellikleri:

Hünnap meyvesinin olgunlaşmamış hali zeytin yeşili, olgunlaşmış hali ise koyu kırmızı renktedir. Leblebiden cevize kadar çeşitli büyüklükte türleri veya varyeteleri vardır. Eti olgunlaşmadan önce beyaz, olgunlaştıktan sonra ise sarıdır. Oldukça lezzetlidir. Eti kabuğundan ayrılmaz. Çekirdeği iki ucu sivri ve oldukça sert bir kabuk içerisindedir. Hünnap ağacı ise 3-4 m. Yükseklikte, sık dalları olan dikenli bir ağaçtır. Nisan- Mayıs aylarında sarı renkli çiçekler açar. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Ülkemizdeki türler ile ilgili bilimsel araştırmalar yapılmamıştır. Yetiştiği bölgelerde genellikle büyüklüğüne göre sınıflandırılır. Orta boy olanlar daha makbuldür.

Hünnap Kullanımı

Hünnap, taze meyve ve kurutulmuş yemiş olarak tüketilir. Olgun meyveleri ve kurutulmuşu oldukça lezzetlidir.Kuru meyve ile yapraklarından çay yapılıp içilmektedir. Reçeli yapılmaktadır.

Hünnap Yetiştiriciliği:

Hünnap ılıman iklim bitkisidir. Soğuğa dayanıklı olmasına rağmen çiçeklenme döneminde erken donlardan zarar görür. Hünnap yetiştiriciliği için yeterli humus bulunduran kumlu, tınlı geçirgen ve nemli topraklar daha uygundur. Dikim için tüplü fidanların tercih edilmesi tutma oranını artırır. Diğer meyve bahçelerinde olduğu gibi hünnapta da bahçe tesis edilecek toprağın iyi işlenerek dikime hazırlanması gerekir. Dikim aralığı olarak 4 x 5 metre uygundur. Gübreleme ve sulama iklim özelliklerine ve toprak yapısına göre değerlendirilmelidir. Sağlam bir kök yapısına sahip olduğundan susuzluğa dayanıklıdır. Budama gerekli değildir. Sadece şekil vermek ve kuru dalları uzaklaştırmak için budama yapılabilir. Rutin ilaçlama gerektirmez. Hastalık ve zararlılara oldukça dayanıklıdır.

Hünnap Meyvesinin Faydaları:

Ülkemizde Hünnap ve faydaları ile ilgili bilimsel araştırmalar bulunmamakla birlikte alternatif tıp uygulamalarında; Bronşit, astım gibi akciğer hastalıklarında balgam söktürücü, idrar yolu hastalıkları, Kabızlık, Kolesterol ve damar hastalıkları gibi bir takım faydaları belirtilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.