700 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Açık Kök Badem Fidanı Nasıl Dikilir?

Aşılı Badem Fidanı Ne Demektir-Aşılı Badem Fidanı Nasıl Elde Edilir?

Aşılı badem fidanı ,anaç(çöğür) üzerine farklı aşılama yöntemleri kullanarak yeni badem çeşidinin elde edilmesiyle oluşan fidan demektir.Örneğin Kasım ayından badem çekirdeklerini toprağa attıktan sonra baharda filizlenen bitki delice , yabani veya harap bir badem fidanıdır. Çöğür olarak adlandırılan bu yabani badem fidanına , geliştirilmiş veya doğada tesadüfen bulunan iyi badem çeşitlerinin aşılanması sonucu elde edilen fidan ,aşılı badem fidanıdır.

Fidan Üretiminde Kullanılan Anaç(çöğür) ne demektir?

Fidan üretiminde kullanılan anaç veya çöğür aşı yapılan bitkiye denmektedir.Klasik anaçlı fidan demek o bitkinin çekirdekten yetişen bitkisine yapılan aşı ile oluşan fidan, bodur veya yarı bodur anaçlı fidan ise klon anaçlı fidanlara aşılama yöntemi ile üretilen fidan demektir.Badem fidanı üretiminde kullanılan anaçlar, klasik anaç olarak acı badem anacı,yarı bodur anaç olarak garnem anacı, gf677 anacı kullanılmaktadır.

Aşılı Açık Kök Badem Fidanında Kullanılan Anaçlar Nedir?

Satışta olan klasik anaçlı aşılı badem fidanlarında kullanılan anaç acı badem anaçlı badem fidanlarıdır. Yarı bodur badem fidanlarında kullanılan anaç gf677 ve garnem anacıdır.

Açık Kök(Çıplak Köklü) Badem Fidanı Ne Demektir?

Açık kök badem fidanı , tarlada yetiştirilen , kökü direk toprakta olan fidan yaprağını döktükten sonra dikime hazır hale gelen ve belli dönemlerde(Kasım-Nisan Ayları arası) satışa sunulabilen-dikilebilen badem fidanı demektir.

Aşılı Açık Kök Badem Fidanları Ne Zaman Dikilir?-Dikilmelidir?

Aşılı açık kök badem fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.

Üretilen Açık Kök Badem Fidanı Çeşitleri Nelerdir?

Sitemiz olarak geniş bir badem fidanı üretim yelpazemiz olup üretilen açık kök aşılı badem fidanı çeşitleri, teksas bademi , nonpareil bademi, ferragnes bademi, ferraduel bademi, bertina bademi, lauranne bademi, ak bademi, nurlu bademi çeşitleridir.

Açık Kök Badem Fidanlarını Dikerken Nasıl Korumalıyım-Hava Şartları Sebebiyle Dikim yapamazsam Fidanları Nasıl Korurum?

Açık Kök badem fidanlarını dikerken kökleri hava almayacak(Rüzgar almayacak şekilde) şekilde dikmelisiniz. Size gönderilen badem fidanlarını önce köklerini su yardımıyla biraz nemlendirip arazi üzerinde ambalajında çıkartarak çıkartıp dikiniz.Fidanları hava şartları müsaade etmiyorsa bir çukur açıp hava almayacak şekilde gömünüz.

Aşılı Açık Kök Badem Fidanlarında Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Fidan çukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz. Sitemiz üzerinden gönderilen açık kök badem fidanlarında fidanı dikime uygun hale getirmek için kök ve tepe budaması yapılmaktadır.Gönderilen fidanların kök budaması yapıldıktan sonra aşı noktasından sonra 60-70 cm tepe budaması yapılmaktadır. Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidanın aşı noktası, toprak üstünden kalacak şekilde fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra 5 litre , kalan kısmını toprakla kapattıktan sonra 5 litre olacak şekilde verebilirsiniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.

Aşılı Açık Kök Acı Badem Anaçlı Badem Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir?

Aşılı acı badem anaçlı badem fidanlarını fidanlar arası 5 metre , sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.

Badem Fidanlarında Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Badem  Fidanlarında gübreleme ağacın yaşına göre değişmektedir.Gübreleme yapmadan önce mutlaka toprak analizi yapılmalıdır.Örneğin Toprağınız kireçli ise mutlaka toprağınıza kükürt veriniz.Mümkünse hızlı sonuç almak için sıvı kükürt veriniz.Genel olarak Kışın Fosfor, potasyumlu  karışımlı kompoze gübreler kullanabilirsiniz.Kışın kullanacak olduğunuz kompoze gübrelerin azot oranının az olmasına dikkat ediniz hatta hiç olmasın. Meyve döneminde potasyum, bor  içerikli gübreler hasat yapıldıktan azot ,  ve arkasından  çinko,bor, fosfor karışımlı gübreler  verebilirsiniz.Gübreleme yapıldıktan sonra muhakkak bolca sulama yapılmalıdır.

Badem fidanı dikerken Leonardit kökenli  organik gübreler verebilirsiniz.Bu tarz gübreler hem kök gelişiminin daha hızlı olmasını hemde toprağın ph seviyesine orta seviyeye çekerek fidanın daha  iyi beslenmesini sağlar.Bu gübreleri  kullanırken toprakla iyice karıştırarak veriniz.Köke direk uygulama yapmayınız.

Tozlayıcı Badem Fidanı Ne Demektir?

Tozlayıcı badem fidanı demek bahçedeki ana çeşit olan bademdeki çiçek dönemindeki çiçeklerin ,meyveye daha fazla dönüşmesini sağlayan badem fidanı demektir.Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Tozlayıcı olan badem çeşitleride meyve vermektedir.Örneğin ferragnes badem fidanının tozlayıcısı ferraduel badem çeşididir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.

Dikilen 2 Yaşlı Badem Fidanı Ne zaman Meyve Verir?

Uygun koşullar altında dikilen bir badem fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.

Açık Kök Aşılı Badem Fidanı Satışı Nasıl olmaktadır?

Sitemiz üzerinde tüplü badem fidanları 12 ay dikildiği için 12 ay boyunca satışı olmakta olup açık kök badem fidanlarında ise kasım ayı ile beraber açık kök badem fidanlarının satışına başlanmakta ve nisan ayı itibarı ile satışlar sona ermektedir.

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Badem Fidanı-Ağacı Yetiştirebilirmiyim?

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Badem Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz. Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden yetiştirmek için kışın fidanların soğuklamasını almasını sağlamak adına çok soğuk geçen bölgelerde 1 ay dışarıda ılıman bölgelerde ise 2 ay kadar dışarıda kalmalıdır.

BademYetiştiriciliği

Üretim Miktarıve Ticareti; 800.000 tonluk üretim miktarı ile ABD dünya kayısı üretiminde % 43‘lik payla ilk sırada yer almaktadır. Avrupa’da önemli badem üretici ülkeler; İspanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz’dir. Asya kıtasında Suriye, İran, Pakistan, ve Çin önemli üretici ülkelerdir. Ülkemizin badem üretimi 35.000- 40.000 ton arasında olup bu üretim yetersiz olduğu için Türkiye özellikle Kaliforniya’dan her yıl önemli miktarlarda badem ithal etmektedir.

Önemli badem üretici bölgelerimiz Ege ve Akdeniz Bölgeleri olup bu bölgeleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi izlemektedir. Son yıllarda özellikle GAP bölgesinde büyük ölçekli badem bahçeleri kurulmaya başlanmış olup gelecek 10 yılda ülkemizin badem üretiminin önemli miktarlarda artması beklenmektedir.

Badem Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İsteği; Badem yaprağını döken meyve türleri içerisinde erken çiçek açması nedeniyle ilkbahar geç donlarından en fazla etkilenen meyve türleri arasında yer alır. Bahçe tesis edilecek yörede ilkbahar geç donlarının oluş zamanları etüt edilmeli, Ferragnes, Ferrastar, Ferraduelgibi Fransız çeşitleri, yada Yaltinski, Primorski, Nitiriski gibi çeşitler dikilmelidir.

Bademin odun dalları kışın -25, -30°C’ ye kadar dayanmakla birlikte çiçek tomurcuklarının soğuğa dayanımları dönemlere göre farklı olmaktadır; çiçeklenme öncesi çiçek gözleri, -3,-3,5°C,çiçeklenme sonuna doğru, -1,5,-2 °C, küçük meyveler ise; -0,5-0,6 °C’ ye kadar dayanır. Badem meyvelerinin olgunlaşması gerekli toplam sıcaklığın büyüme mevsimi boyunca yeterli olmaması durumunda meyvelerin gelişmesi ve olgunlaşması yeterli olmaz. Çiçeklerin açtığı havaların yağışlı ve sisli olması arı faaliyetini sınırlayacağı, ayrıca düşük sıcaklıklar döllenmede çim borusunun gelişimine engel olacağı için döllenme tam gerçekleşmez. Bu tür havalar monilya gibi mantari hastalıklara da neden olur. Bademin kış soğuklama ihtiyacı 300-400 saat civarında olup bazı yörelerde kasım ve aralık aylarında bu süreyi tamamlayıp ocak ayı ortalarında çiçeklenmeye başlayabilirler.Bademler; geçirgen, kumlu, alüvyal, derin toprakları sevmekle birlikte kireçli, kuruve kır olarak tabir edilen topraklarda da yetiştirilebilmektedir. Bademler % 25-30 kireç içeren topraklarda bile yetişebilmektedir. Badem kurulacak bahçelerde taban suyunun yüksek olmaması gerekir. Taban suyu yüksek seviyelerde olan yerlerde köklerde yetersiz oksijen nedeniyle (asfeksi)ölümler olmaktadır.

Badem Fidanında Anaç Kullanımı; Bademlerde en fazla badem ve şeftali tohumları anaç olarak kullanılmaktadır. Hem kültür bademleri (Teksas, Garrigue, Atocha, Desmaya) çeşitleri ile yabani (acı) bademlerin tohumları da anaç olarak kullanılmaktadır. Bu anaçlar kurak koşullara dayanıklıdır. Badem tohum anaçları Kök Kanseri, Kök Mantarı, Meşe Kök Mantarı, Verticilium solgunluğuna hassas, kök ur ve yara nematodlarına hassastır.


Şeftali anaçları ise kurağa ve kirece hassas olup bademlere göre daha yüzlek kök geliştirir. Şeftali anaçları üzerinde verime badem anaçlarına göre daha erken meyveye yatmakla birlikte ömürleri bademlere göre daha kısadır. Son yıllarda şeftali badem melezleri bademde anaç olarak kullanılmaya başlatılmış olup bunlardan en önemlisi GF 677 dır. Bu anaçta kök kanseri, meşekök mantarı ve vertisilium çürüklüğüne hassastır. Diğer bir şeftali badem melezleri; 557 Hansen 2168, Hansen 536, Adafuel anaçlarıdır. Son yıllarda Gadaman, Barrier-1 ve GN- 15 (Garnem), GN-22 (Felinem) gibi yenianaçlar da bademlerde yaygın olarakkullanılmaktadır.


Badem Bahçe Tesisi, Terbiye Sistemleri ve Budama; Badem çeşitlerinin çoğu kendine uyuşmaz olup bahçede yeterli miktarda dölleyici çeşit bulundurulmasında yarar vardır. En yaygın yetiştirilen Nonpareil çeşit için Teksas, Peerless, Nu Plus Utra, Thampson ve Carmen çeşitleri dölleyici olarak kullanılmalıdır. Teksas, Carmen ve Thamson Nonpareil’ den sonra, No Plus Ultra, Peerless çeşitleri daha önce çiçeklenir. Tuono çeşidi kendine verimlidir. Ferragnes, Ferrastar ve Ferraduel çeşitleri birbirlerini döllerler.

Bademlerde ağaçlar kuvvetli gelişir ve yarı yayvan taç oluşturur. Bu nedenle goble ve modifiye lider terbiye sistemleri uygulanmaktadır. Tam verime yatmış ağaçlarda verim budaması yapılır. Bademde meyve dallarının ömrü 5 yıl kadardır. Lider dal çevresinde 3 ana dal bulundurulmalı, bu dalların gövdeden çıkış yönleri farklı açılarda olmalı ve aralarında mesafe bulunmalıdır. Aşırı güneşlenmenin olduğu yerlerde değişik doruk dallı terbiye sistemi uygulanmalıdır. Bademlerde şeftaliler gibi sert budama yapılmaz. Budamada meyve vermeyen dallar, 4-5 yaşında mayıs buketleri taşıyan dallar kesilerek ağaç yeni sürgün vermesi için teşvik edilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.