1000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Çiçek Çeşitleri Alfabetik Sıralama R


Ricinus communis

REÇİNEÇİÇEĞİ (Diğer adı: Kene otu)

Sütleğengiller familyasındandır. Anayurdunun Afrika anakarasının tropik bölgeleri olduğu sanılan Reçineçiçeği (R.communis) bitkisi ülkemizde de yetişmekte, kimi yerlerde Keneotu adıyla da anılmaktadır. Bir yaz içinde 3 m'ye kadar boylanabilen bir yıllık otsu bitkidir. Ama, tropikal bölgelerde daha da büyüyerek çok yıllık ağaççık haline gelebilir. Yeşil renkli, pek iri yaprakları 8-9 parçalıdır. Bitkinin tepesinde 30-60 cm. uzunluktaki kümeler halinde kırmızı-kahverengi renklerde açan taçyapraksız çiçekleri gösterişsizdir. Bu çiçekleri olgunlaştığında, üç adet dikenli kabuğunun içinde fasulye iriliğinde bir tohum meydana gelir. Bitkinin tohumları zehirli olup yenmez ve hintyağı dediğimiz bitkisel yağların en koyusu olan yapışkan, kokusuz ve tatsız bir yağ içerir. Reçine çiçeği bitkisi, palmiyelerinkine benzeyen iri yaprakları, kocaman çiçek ve tohum kümeleriyle egzotik ve ilginç bir görüntü oluşturur. Bahçelerimizin geri planında, duvar ya da gizlenmesi istenen çirkinliklerin önünde güzel durur.

İstekleri ve Üretimi
Reçine çiçeği bitkisi bol güneşli ve sıcak ortamları; organik madde yönünden zengin bitek, suyu iyi akıntılı (süzek) ama gene de biraz nemli toprakları sever. Bitki tohumuyla üretilir. Sert kabuklu tohumları, ilkbahar mevsiminde tüm don tehlikeleri atlatıldıktan sonra, 24 saat su içinde bırakılarak yumuşatılıp ya da bir kenarı törpüyle kazınarak delinip bahçede seçilen yerlerine 100'er cm. aralıklarla ekilir.

Dikkat: Reçine çiçeği bitkisinin tohumlarının zehirli olduğu ve yenilmeyeceği yolunda çocuklar ile bitkiyi tanımayan kişiler ısrarla uyarılmalıdır.

Catharanthus roseus (ya da Vinca rosea)

ROZETÇİÇEĞİ (Diğer adı: Pervane çiçeği)

Zakkumgiller familyasındandır. Bilimsel adındaki Catharanthus sözcüğü 'kusursuz çiçek' anlamına gelen bitkinin anayurdu Madagaskar adası ile Hindistan'ın tropikal bölgeleridir. 45-50 cm. kadar boylanabilen rozet çiçeği çalımsı bir bitkidir. 2,5-7,5 cm. uzunlukta koyu yeşil renkli, derin damarlı parlak ayali yaprakları vardır. Mayıs ayında başlayıp sonbahardaki ilk donlara kadar sürekli çiçek açan bitkinin türlerine göre beş taçyapraklı 2,5-4 cm. genişlikteki çiçeklerinin renkleri beyaz, pembenin çeşitli tonları ile kırmızı renkte olur. Bu çiçekler düz renkli ya da çoğunlukla ortasında göz gibi görünen tek lekelidir. Sıcak ve bol güneşli yerlerde toprağı iyice kaplamak üzere yetiştirilen, çiçek tarhı ile bordürlerin vazgeçilmez bitkisi olan rozet çiçeği, saksı ya da plastik kutular içine yerleştirilerek evlerde pencere önü ve balkonlarda da çok iyi gelişir; ayrıca sarkan sepet saksılarda da çok hoş durur.

İstekleri ve Üretimi
Sıcak ortamları ve bol güneşli havadar yerleri seven rozet çiçeği, yan gölge yerlerde de iyi gelişebilir. Toprak konusunda hiç de seçici olmayan bitki yeterince sulandığı zaman ve özellikle geceleri havanın nemli olduğu yörelerde çok iyi gelişir ve yaz boyunca devamlı çiçek açar. Rozet çiçeği tohumuyla ya da gövde çelikleriyle üretilir. Tohumları ilkbaharda hava ısındığında bahçeye 15-25'er cm. aralıklarla ekilir. Aşırı derecede sulanmazsa 20 günde çimlenirler. Ya da sıcak yastıklara ilkbahar başında ekilen tohumundan üretilen fideleri havalar ısındığında aynı aralıklarla bahçedeki yerlerine şaşırtılır. Rozet çiçeği hiçbir hastalığı ve zararlısı bulunmayan, yetiştirilmesi kolay ve bakımı pek zahmetsiz olan bir bitkidir.

Rudbeckia hırta

RUDBEKYA {Diğer adı: Güneş şapkası)

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Amerika olup 30 kadar doğal türü ABD'nin otlaklarında görülmektedir. Bitkiye adı, ünlü İsveçli bitkibilimci Olaf Rudbeck'in adından esinlenilerek verilmiştir. Günümüzde birçok kültür türü de elde edilmiş olan ve kısaca Rudbekya diye adlandırılan doğal R.hirta türü, bahçelerde süs bitkisi olarak sıkça yetiştirilenidir. Bu tür, 30-60 cm. kadar boylanabilen çok yıllık dayanıklı bir otsu bitkidir. Ama, yalnızca birinci yılında çiçek açtığından çoğu kez bir yıllık bitki işlemi uygulanır. Dikine gelişen sürgünleri; koyu yeşil renkli, kaba dokulu, kenarları dişli ve ucu sivri uzunca yaprakları vardır. Yaz ortasından sonbaharın sonuna kadar uzun süre çiçekli kalan ve papatyaya benzeyen çiçekler açan bitkinin bu bileşik çiçeklerinin ortasındaki tüpsü çiçekleri kahverengi kubbe gibi çıkıntılı, bunun çevresindeki dilsi çiçekleri biraz aşağı sarkıkça ve sarı, bronz ya da turuncu renklerde olur. Bu renklerin ikisini bir arada taşıyan çiçekleri de görülmektedir. Bahçelerde çiçek tarhları ile bordürler için özellikle yeğlenen rudbekyalar ayrıca, kesme çiçek olarak da pek makbul sayılmaktadır.

İstekleri ve Üretimi
Rudbekya bitkisi, güneşli ve yarıgölge ortamları sever, sıradan bahçe toprağında bile iyi gelişme gösterir. Bitki, tohumuyla çoğaltılır. Tohumları sıcak yastıklara kış sonlarında ekilir. Havalar ve toprak ısındığında, gelişmiş fideleri bahçelerde hazırlanan yerlerine 30'ar cm. aralıklarla şaşırtılarak dikilir. Pek narin olan fidelerinin hereklenmesi, yani yanına kısa boylu bir kazık çakılarak ona bağlanması yararlı olur.

Rudbekya çiçeği tohumu satın almak ve rudbekya çiçek tohumlarımızı görmek için tıklayınız


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.