Kayısı Yetiştiriciliğinde Yabancı Otlarla Mücadele
ÖNEMLİ YABANCI OTLAR
Kayısı yetiştiriciliğinde Yabancı otlar, kısaca yetiştirme alanındaki istenmeyen bitkiler olarak tarif edilebilir. Yabancıotlar; kültür bitkisi ile besin, su ve ışık için rekabet etmekte, allelopatik etki ve gölge tesiri ile bitki gelişimini engelleyerek verimi düşürmekte, sulama kanallarını işgal ederek suyun akışını yavaşlatmaktadır. Sulama ve gübreleme olanaklarının artması ile hızla çoğalan yabancıotlar meyve bahçelerinde ağaçların suyuna ve besin maddelerine ortak olmak, hasadı güçleştirmek ve diğer hastalık ve zararlılara konukçuluk yapmak suretiyle de zararlı olurlar.
Kayısı alanlarında en yaygın olarak Geliç veya Kanyaş, Köpek dişi ayrığı, Tarla sarmaşığı, Köygöçüren, Sirken, Meyan kökü, Demir dikeni, Çoban değneği, Horoz ibiği ve Yabani hardal gibi yabancıotlar mevcuttur.
Yabancıotlarla Mücadele
Kültürel Önlemler
Meyve bahçelerinde kültürel tedbir olarak; çapalama, biçme, sürme ve gereği kadar tam yanmış gübre uygulamaları yer almaktadır. Çiftlik gübresini iyice yandıktan sonra toprağa vermeli, sulama suyu ile olan bulaşmalar önlenmelidir. Çok senelik yabancıotlarda ise birkaç kez toprağın işlenmesi, bunların zayıf gelişmesine neden olacağından faydalıdır. Ancak her defasında yabancıot artıklarının işlenmiş toprak yüzeyinden toplanması ve yakılması tavsiye edilir.
Kimyasal Mücadele
Kimyasal ilaç kullanmak suretiyle de yabancıotlar kontrol altına alınabilir. Ancak meyve bahçelerinde kimyasalların kullanımında çok dikkat edilmelidir. Zira genel olarak yabancıot ilaçları sistemik etkiye sahip olduklarından, toprağa uygulandıklarında kültür bitkisi de bu ilacı bünyesine alabilir ve sonuçta zarar görebilir. Bu sebeple özellikle genç bahçelerde kimyasal ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.
Meyve bahçelerinde yabancıot mücadelesi çıkmadan önce ve çıktıktan sonra olmak üzere iki ayrı şekilde yapılmalıdır. Tek yıllık yabancıotlara karşı ilaçlama, çıkış öncesi olarak, ilkbaharda bahçe sürülüp, otlar temizlendikten sonra yapılır. Yabancıotlar çıktıktan sonra yapılacak ilaçlamalar ise ilkbaharda veya sonbahar sürümünden sonra, yabancıotlar 4-6 yapraklı olduğu devrede iken uygulanmalıdır. İlacın ağaç yaprak ve dallarına değmemesine dikkat etmeli, 4 yaşından küçük fidanlara ilaçlama yapılamalıdır.
Yabancıotlarla mücadelede üreticilerin uygulama kuruluşlarından teknik yardım istemeleri tavsiye edilir.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şekil 24: Kayısı bahçelerinde zararlı olan yabancı otlar. a)geliç b) Kaynaş, c) Köygöçüren, d) Tarla sarmaşığı |