1000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Hobiciler İçin Badem Fidanı -Ağacı Yetiştiriciliği ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hobiciler İçin Badem Fidanı-Ağacı Yetiştiriciliği Budaması, Sulaması

Toplumda kanaatkar bir bitki olarak göz önünde olan bademi ister çağla olarak tüketin istersenizde hasadını bekleyin.Bu yazımızda sizlere badem fidanı yetiştiriciliği, sulaması, ilaçlaması gibi birçok konuda fazla detaya girmeden bilgi vermeye çalışacağız.

Bahçeme Uygun Olan Badem Fidanı Çeşidi Nedir?

E-fidancim.com’dan bizlere en çok sorulan sorulardan biriside "Hangi badem fidanını bahçeme dikmeliyim?”.Badem fidanı soğuklama süresi dikkate alınmayan bir ağaçtır.Dikkat edersiz çok yüksek rakımlı bölgelerde de badem olmaktadır çok düşük rakımlı bölgelerde de badem olmaktadır.Badem ağaçları erken çiçek açarak baharın geldiğini bizlere haber .Dolayısla erken çiçek açarak donlardan etkilenme riski en fazla olan ağaçtır.Yüksek rakımlı olan bölgelere geç çiçek açan ferragnes, ferraduel ve bertina bademi çeşitlerini dikebilirsiniz.Düşük rakımlı bölgelere ise tüm badem fidanı çeşitlerinde dikebilirsiniz.

 

Aşılı Badem Fidanı Ne Demektir? Bodur Yarı Bodur Badem Fidanı Ne Demektir?

Aşılı badem fidanı çöğür üzerine(Aşı yapılan bitki-fidan anacı) doğal yolla oluşmuş ve geliştirilmiş olan badem çeşitlerini aşılaması yapılması sonucu ortaya çıkan badem fidanıdır.Eğer aşı yapılan çöğür,badem anacı ise klasik anaçlı acı badem fidanı, klon anaç ise(gf677, garnem vb) yarı bodur badem fidanı olarak isimlendirilmektedir.


Hobicilerin en faza yakındıkları konulardan bir tanesi bahçelerinin küçük olması.Burada insan hep fazlasını istiyor bahçe küçük olduğu için fazla fidan dikme şansı yok ama biz bu şansı veriyoruz.İster hobici olsun ister profesyonel çiftçi olsun modern meyvecilik her zaman klon anaçlı fidanlardan oluşmuş bahçeleri öne çıkarır.Sebebi ise; fidanın daha az yer kaplaması, işçilik , ilaçlama ve budama maliyetlerin daha az olması, metrekare başından alınan ürünün daha fazla olması şeklindedir.Örneğin acı badem anaçlı bir fidan yaklaşık olarak 36 metrekare yer kaplarken yarı bodur anaçlı bir badem fidanı 15 metrekare yer kaplamaktadır.Mantıken klasik anacın olduğu yer 2 yarı bodur fidan dikmek her zaman olumludur.

Sertifikalı Badem Fidanı Ne Demektir?

Sertifikalı badem fidanı ,devlet tarafından denetlenmiş sağlıklı badem fidanı demektir.Devlet bir fidanına sertifika vermeden önce sene içerisinde belli aralıkları fidanın bulunduğu araziyi, fidanları, arazinin toprağını denetler.Denetlemeler sonucunda fidanda herhangi bir hastalık yok ise bu fidana bakanlık sertifika verir.

Aşılı Açık Kök Badem Fidanı Ne Demektir? Tüplü Badem Fidanı Ne Demektir?

Aşılı açık kök badem fidanı arazinden üzerinde yetişen , tarladan sökülerek 11. Ay ile 4. Aylar arasında satışı sunulabilen ve dikebilen badem fidanı demektir.Tüplü badem fidanı ise gelişimini fidan torbalarında devam ettiren ve yılın 12 ayı dikebilen badem fidanı demektir.

Badem Fidanı Dikim Aralıkları ve Sulaması Nasıl Olmalıdır?

Klasik anaçlı badem fidanlarını, fidan ve sıralar arası 6 şar metre olacak şekilde dikebilirsiniz.Yarı Bodur anaçlı badem fidanlarını ,fidanlar arası 3 metre sıralar arası 5 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.Eğer badem fidanını saksıda yetiştiriyorsan mutlaka saksının su tahliye kanallarının açık olduğundan emin olunuz.Saksı balkonda veya terasta 10-15 güne bir sulamanız yeterlidir.Açık alanda ise 15-20 güne bir badem fidanlarını sulayabilirsiniz.Sulama işleminin sabahın erken saatlarinde veikinden vaktinde yapmanız her zaman ağaç için daha iyi olacaktır.Fazla sulama yaparsınız bitki yapraklarında sararma ve kök çürüklüğü meydana gelir.

Badem Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Hastalıklar ve Mücadelesi

Eğer bir badem ağacını sağlıklı olarak yetiştirmek istiyorsanız kışın %2 lik bordo bulamacı uygulaması ,bahar ayında çiçekler %5 ve %80 açtığında thiran etken maddesi olan ilacı moniya hastalığına ve meyve olduktan sonra badem iç kurduna karşı herhangi bir ilaç kullanarak badem ağacınızı sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz.Yazımızda fazla detaya inmeden bilgi vermeye çalıştık.İlaçlamaları sabahın erken saatlerinde veya ikindin serin ve rüzgarsız havalarda yapmanız gerekir.Hava sıcaklığının yüksek olduğu öğlen saatlerinde ve yağmurlu havalarda ilaçlama yapılmaz.İlaçlama yaptıktan sonra yağmur yağarsa tekrar ilaçlama yapmanız gerekir.

Badem Fidanını Nasıl Dikmeliyim? Dikerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Badem fidanı dikimi yapacaksınız ama önce dikim zamanınızı havanın serin (sabah-ikindin) olduğu vakitlerde ayarlayınız.Yarı bodur anaçlı fidanlarda ,fidan dikim mesafesi ;fidanlar arası 3 metre sıralar arası 5 metre, klasik anaçlı fidanlarda ise fidanlar ve sıralar arası 6 şar metre olacak şekilde fidan dikim çukurlarınızı işaretleyiniz ve fidan çukurlarınızı en boy yükseklik 40-50 cm olacak şekilde kazınız. Açık Kök badem fidanı dikiyorsanız dikim alanında badem fidanlarının köklerinin rüzgardan etkilenmemesi için bir içi su dolu bir kova içerisinde bekletebilir veya bir çuval içinde bekletebilirsiniz.Böylece fidan köklerinin kurumamasını sağlarsınız.

Badem fidanının köklerinde kırık ,yaralı kök var ise budayınız.Badem fidanınızı çukura dik şekilde aşı gözü kuzey güney doğrultusunda olacak şekilde yerleştiriniz ve çukurun yarısını toprakla kapatınız.Arkasından hemen 5 litre cansuyu veriniz.Toprağın suyu çekmesini bekleyiniz ve daha sonra aşı gözü toprağın 3-4 cm üstünde olacak şekilde kalan kısmı toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Tekrardan 50-10 litre can suyu veriniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.

Tüplü Badem fidanı dikerken ise tüp dışına çıkan köklerini kesiniz ve toprakları dağılmayacak şekilde şekilde fidanı torbasında çıkartınız , geriye kalan işlemleri yukarıdaki gibi yapınız

Badem Fidanı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Almış olduğunuz badem fidanının sertifikalı olmasına dikkat ediniz.Her zaman Füab’a bağlı fidan kuruşlarından fidan alınız zira aksi firmalar sertifikalı fidan üretici belgesine sahip değildir.Almış olduğunu badem fidanının asgari aşıdan sonra 60-80 cm arasında tacının verilmiş olması gerekir.

Terasta Balkonda Saksıda Badem Fidanı Yetiştirebilirmiyim?

Elbette saksıda badem yetiştirebilirsiniz ama dikkat etmeniz gereken yarı bodur veya bodur badem fidanları kullanmaktadır.Yapmanız gereken asgari 9 litrelik bir saksı kullanmak ve bu saksının içerisinde kullanacak olduğunuz toprağın torf toprak (%10-15 torf geriye kalanı kırmızı toprak) karışımından olmasını sağlamaktadır.Eğer ki badem fidanını ev içerisinde yetiştirmek istiyorsanız
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.