Çok Yıllık Abutilon Çiçeği Bakımı, Ekimi, Tohum Çimlendirme Yöntemleri
Abutilon Çiçeği Hakkında
Bahçelerde genelde hemen dikkat çeken Abutilon Çiçeği çok yıllık bir bitkidir.Ortalama yüksekliği 60- 75 cm arasında değişmektedir.Abutilon çiçeği genişliği 35-50 cm arasındadır.Çiçeklenme dönemi kış sonları bahar başlarındadır.Ph seviyesi 5-7 olan topraklarda daha rahat gelişim göstermektedir.
Abutilon Çiçeği Tohumu Çimlendirme Yöntemleri
Abutilon çiçeği tohumlarını ılık su içerisinde 2-3 saat kadar bekletiniz.Şişen tohumları çıkartınız.Tohumları atacak olduğunuz tohum yataklarınızın arası 50-60 cm arasında olmalıdır.Tohum yatağı yada çukurunu herhangi bir çay kaşığı yardımıyla hafifçe açınız.Fazla derin olmamasına özen gösteriniz ziraa tohum çıkması zorlaşacaktır.Genelde tohum derinliği kaba tabirle tohum eni ve boyunuz 2-3 katı olacak şekildedir.Abutilon çiçeği tohumlarınızı her tohum ocağına 3-4tohum gelecek şekilde yerleştiriniz ve üstünü fazla bastırmadan kapatınız.Tohum çimlenmesi 28-45 gün arasında gerçekleşmektedir.
Abutilon Çiçeği Tohumunu Nerelere Ekebilirim?
Abutilon çiçeğini dilerseniz saksıda içerisinde ev içerisinde balkonda veya terasta , dilerseniz bahçenizin yola bakan kısımlarına bordürlere, evinizin öne bakan kısımlarına, verandaların yanına dikebilirsiniz.
Abutilon Çiçeği Tohumunu Ne Zaman Ekebilirim?
Bölgelere göre değişmekte olup Abutilon Çiçeği Tohumunu sonbahar döneminde mart ayına kadar ekebilirsiniz.İlla bu aylarda ekmek zorunluluğunuz yoktur diğer aylardada ekebilirsiniz fakat çimlenme oranı düşecektir.
Almış Olduğum Abution Çiçek Tohumlarını Herhangi Sebebten Dolayı Ekemezsem Ne Yapmalıyım?
Almış olduğunuz tohumları herhangi bir sebebten dolayı dikemezseniz buzdolabınızda güneş görmeyecek şekilde kilitli poşetler içerisinde muhafaza edebilirsiniz.
Abutilon Çiçeği Bakımı Nasıldır?
Abutilon Çiçeğinde tek dal olmamasına özen gösteriniz.Bitkiyi dallanmaya teşvik etmek için üst kısımlarda budama yapmalısınız.Dengeli sıvı gübre vermeli bitkinin güneş alan bölgelerde bulunması her zaman önemlidir.Sulamaya dikkat ediniz çünki fazla sulanan bitkilerde kök çürüklü yaşanmaktadır.
Saksıda Çiçek Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
11 litrelik bir saksınız olduğun varsayalım.
-Saksınızın su tahliye kanallarının açık olduğuna emin olunuz.
-Saksınızın dibine 2-3 cmyükseklikte olacak şekilde su tahliyesinin daha iyi olması açısından çakıl taşları yerleştiriniz.
-11 litrelik bir saksınız 1 litre sulama için boşluk olduğunu düşünürsek geriye kalan 10 litrenin asgari %10 u torf geriye kalanı çiçek toprağı olmalıdır.
-Saksıda bulunan çiçeğinizi daima güneş alan yerlere koyunuz fakat kışın kalorifer peteklerinden uzak tutunuz.
-Sulama sıklığına dikkat ediniz.Fazla sulama bitkide kök çürüklüğüne neden olur.Ayrıca dinlendirilmiş su her zaman daha iyi olacaktır.