Cevizde Bor, Demir ve Magnezyum Eksikliği
Cevizde Bor, Demir ve Magnezyum Noksanlığı Belirtileri
Ceviz yetiştiriciliğinden karşılaşında bor, demir ve magnezyum eksikliği belirtilerini aşağıda yazılarımızdan görebilirsiniz.
Cevizde Fidanlarında-Ağaçlarında Bor Noksanlığı
Cevizde bor noksanlığında, çiçekler soğuktan zarar görmüş gibi aniden solar ve siyah kahve renk alırlar. Fakat bu haliyle düşmeyip bir süre dalda dururlar. Don zararları aynı görüntüyü yaratmakla beraber, don etkilenmiş çiçekler hemen dökülürler.Şiddetli noksanlık halinde yaprak çıkışı gecikir.Vegetatif büyüme noktaları ölür, sürgünler kısa olur, yapraklar küçük ve bozuk şekilli olurlar. Ancak yapraklarda kloroz görülmez.
Cevizde Fidanlarında-Ağaçlarından Demir Noksanlığı
Cevizde ağaçlarından demir noksanlığında en ince damarlar dahi yeşil kalarak bu damarlar arasındaki kısımlarda renk tamamıyla sarıya döner. Geniş yapraklı bitkilerde yapraklar adeta sarı zemin üzerinde yeşil bir ağ manzarası gösterirler.Noksanlığın çok şiddetli olduğu durumlarda, damarlar da sararır.Demir noksanlığının çok tipik bir özelliği, yapraklar ne kadar genç ise belirtilerin o kadar şiddetli ve belirgin olmasıdır.Diğer besin noksanlıklarından farklı olarak, demir noksanlığının bir tipik özelliği de, klorozlu yaprakların kolay kolay ölmeden canlı kalmalarıdır.Bununla birlikte noksanlık çok çok şiddetli ise yapraklarda ölme de görülebilir.
Cevizde Fidanlarından-Ağaçlarından Magnezyum Noksanlığı
Cevizde fidanı magnezyum noksanlığından özellikle fazla etkilenir. Yaprakların damar aralarında kloroz görülür. Renk açılmaları yaşlı yapraklarda, yaprak kenarlarından başlayarak yayılır. Beyaz etli meyve veren ağaçların yapraklarında kırmızı renkli, sarı etli meyve veren çeşitlerin yapraklarında ise sarı renkli lekeler oluşur.Bitkilerde Magnezyum noksanlığı simptomları bakımından bitki türleri arasında farklılıklar olabilmektedir. Bununla birlikte bazı ortak karakterler magnezyum noksanlığının tanınmasını kolaylaştırır.Magnezyum iyonları bitki bünyesinde hareketli olduğu için, noksanlık halinde yaşlı yapraklardan kolaylıkla, yeni oluşan genç yapraklara taşınmaktadır. Bu nedenle de magnezyum noksanlığı simptomları önce yaşlı yapraklarda görülür.