Çiçek Çeşitleri Alfabetik Sıralama G

Gaillardia aristata
GAYARDİYABileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Amerika olan Gayardiyalar, bir ya da çokyıllık bitkilerdir. Bu ad onlara, ünlü Fransız bitkibilimci Gaillard'ın ardından esinlenerek verilmiştir. Birçok doğal ve kültür türü bulunan gayardiyalardan doğal G. aristata türü, 60 cm. kadar boylanabilen çok yıllık dayanıklı bir otsu bitkidir. Dikine gelişen sürgünleri çok dallı ve ince yapılıdır. Gri -yeşil renkli ve çok parçalı yapraklarının kenarı düz veya dişlidir. Yaz başlarından sonbaharın ortalarına kadar tek ya da çiftli olarak bol sayıda açan bileşik çiçekleri, 5 cm. genişlikte çiçek tablası oluşturur. Bu tablanın dilsi çiçekleri krem, altın sarısı, turuncu ya da kırmızı ama çoğu kez bu renklerin ikisini bir arada taşır ve pek gösterişli bir görüntü oluşturur. Gayardiyalar, bahçelerde tarh ve bordürlerde olduğu gibi pencere önü ve balkonlara konulan plastik kutularda da güzel dururlar. Ayrıca uzun saplan olan ve çok dayanan gayardiya bitkisi, makbul bir kesme çiçek sayılır.
İstekleri ve Üretimi
Gayardiya bitkisi, bol güneşli ortamlarda ve süzek (suyu iyi akıntılı) olmak koşuluyla sıradan bir bahçe toprağında bile iyi gelişir. Makul düzeylerde sulanan bitki çok sıcak havalara ve susuzluğa dayanabilir. Üretimi kolay ve bakımı zahmetsiz bir bitkidir. Üretimi tohumuyla, bitkinin kökten bölünmesi ya da yan sürgünleriyle yapılır. Tohumları kış sonunda sıcak yastıklara ekilir. Kısa sürede çimlenip gelişen fideleri, havalar ve toprak ısındığında bahçelerdeki yerlerine şaşırtılarak 20'şer cm. aralıklarla dikilir. Bir önceki yıldan toprakta kalan gayardiya kökleri ile yan sürgünleri de ilkbaharda sökülüp ısınan toprağa aynı aralıklarla dikilir.

Gazania türleri
GAZANYA'LAR (Diğer adı: Hazine çiçeği)
Bileşikgiller familyasındandır. Adını Yunanlı bitkibilimci Gazan'dan alan bitkinin anayurdu Güney Afrika olup 24 doğal ve birçok kültür türü günümüzde dünyanın pek çok yeri ile ülkemizde yetiştirilmektedir. Türüne göre 1530 cm. kadar boylanabilen, bazı türleri çok yıllık oldukları halde tümüne bir yıllık işlemi uygulanan otsu bitkilerdir. Bitki tabanında genişçe bir rozet oluşturan ince uzun, şeridimsi biçimli yapraklarının üzeri koyu yeşil ve altı, yün görünüşlü, beyaz renklidir. Yapraklarının arasında uzayan oldukça sert sapların ucunda açan ve papatyaya benzer, gösterişli bileşik çiçekleri vardır. Bitki bu çiçeklerini ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar güneşli havalarda açar. Gazanyaların çiçekleri, akşam saat 5 ile sabah 9 arasında ve puslu ya da bulutlu havalarda bütün gün kapalı kalır. Çapı 15 cm. genişliğe kadar büyüyebilen gazanya çiçekleri turuncu, kızıl, pembe, beyaz, sarı, bronz ve altın renklerinde olur. Bitkinin bileşik çiçek tablasının dilsi çiçekleri, değişik renklerde lekeli ve çizgili de olabilir. Gazanyalar bahçelerde çiçek tarhlarını ve bordürleri süslediği gibi, evlerin balkonlarında plastik kutular içinde de çok güzel durur. Bitki, yaz boyunca, ilk donlar başlayana değin çiçekli kalır.İstekleri ve Üretimi
Güneşli, ılık ve sıcak ama rüzgârlı ve havadar ortamları seven gazanyalar kumlu, killi, gevşek ve hafif topraklan yeğler. Makul düzeylerde sulanan bitki tohumlarıyla çoğaltılır. Çiçekçilerde tüpler içinde ilkbaharda satışa çıkarılan fidelerinin, bahçelere 2530'ar cm. aralıklarla dikilmesi için kesenkes ilkbahar mevsimindeki son donların bitmiş olması gerekir.

Papaver nudicaule
GELİNCİK (Örnek bitki: İzlanda gelinciği)
Gelincikgiller familyasının örnek bitkilerinden olup bizim de buraya bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere seçtiğimiz İzlanda gelinciğinin (P.nudicaule) anayurdu, adı geçen bu ülkedir. Ülkenin dağlık bölgelerinde bulunan ve 45-60 cm. kadar boylanabilen iki yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Bu tür gelinciklerin yaprakları çok parçalı, yeşil ya da kimi zaman gri renkli olur. İlkbaharın sonlarından başlayıp yaz ortalarına kadar sürekli açan çiçekleri, birbirinin üzerine binen dört taçyaprağıyla yalınkat bazen de katmerli olup bir top formu meydana getirirler. Bu çiçekler bitkinin yapraklarının arasından uzayan saplarının ucunda yer alıp kızıl, kırmızı pembe, beyaz, sarı ya da somon renginde; kimi zaman da bu renklerden ikisini birden taşıyarak bulundukları yerde çok hoş bir görüntü oluştururlar. Bitkinin çiçekleri bazen koyu bazen pastel tonlarda olabilir. İzlanda gelincikleri çok etkileyici görüntü verdikleri için çiçek tarhlarında grup bitkisi olarak yeğlendiği gibi kayalık bahçelerde, pencere önü ve verandalara konulan saksılarda da çok güzel dururlar.İstekleri ve Üretimi
İzlanda gelinciği bol güneşli, aydınlık ve serin ortamları; fazla bitek olmayan ama süzek (suyu iyi akıntılı) toprakları sever. Yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolaydır. Üretimi tohumlarıyla yapılır. Genelde şaşırtılmayı sevmeyen gelincik cinsi bitkiler arasında, ender de olsa bu işlemde başarı sağlanan tek tür budur. Tohumları bahçelerde doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere ekilir. Ekim ayında ekilen tohumlarından gelişen bitkiler ertesi yılın mart ayında; ocak ayında ekilen tohumlar ise, o yılın mayıs ayında çiçek açarlar. Bu gelincik türünün tohumlarının ekildiği bahçe kış mevsiminde kar ve buzla kaplı olsa bile tohumlarının ekildiği toprağa malçlama yapılması gerekmez. Ve de ilkbaharın ilk belirtileri görülünce, İzlanda gelinciği bitkisi çimlenmeye ve hemen gelişmeye başlar.

GLAYÖL'LER (Diğer adı: Kuzgun kılıcı)
Süsengiller familyasındandır. Bilimsel adı olan Gladiolus sözcüğü, Latince'de küçük kılıç anlamına gelir. Türkçe'de Glayöl diye adlandırılan bu çok yıllık dayanıklı otsu ve yumrulu bitkinin Afrika, Asya ile Avrupa'nın ılıman yerlerinde yetişen 180 dolayında doğal ve kültür türü bulunmaktadır. Bitkinin 3060 cm. kadar boylanabilen yeşil renkli, kılıç gibi yassı ve sivri yapraklarının arasından 11,5 m'ye kadar uzayabilen çiçek sapları çıkar. Bu sapların bir yanında öbekler halinde dizili, yaz başlarından sonbaharın başına kadar açan huni ya da boru biçimli, gösterişli çiçekleri yer alır. Günümüzde glayöllerin doğal ve kültür türlerinde mavi dışında hemen her renkte çiçekler açmakta, iki renkli çiçek açan bitkiler de görülmektedir. Glayöl bitkisi, gösterişli yaprak ve çiçekleriyle bahçelerdeki çiçek tarhları ve bordürlere pek yakışır. Ayrıca glayöller, kesme çiçek olarak sıkça kullanılan makbul bitkilerdendir.
|

GODETYALAR (Diğer adı: Godeçya)
Küpe çiçeğigiller familyasındandır. Anayurdu ABD'nin Kaliforniya eyaleti olan bu bitkilere bu ad, İsviçreli ünlü bitkibilimci C.H. Godet'in adından esinlenerek verilmiştir. Godetyalar, 3060 cm. kadar boylanabilen bir yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Dikine uzayan sürgünleri ve gri yeşil renkli yaprak lan vardır. Godetia cinsi bitkilerin iki önemli türü bulunmaktadır. Bunlardan G.amoena daha çok boylanan, G.grandiflora ise bodur kalan türüdür. Godetyaların gelinciklerinkine benzeyen ama borumsu biçimli, 7,515 cm. genişlikteki gösterişli çiçekleri, ilkbaharın başından yaz sonlarına kadar açar. Bu çiçekler kırmızı, pembe, turuncu ya da lavanta mavisi renklerde olup ortaları, sarı ve beyaz renklerde göz gibi lekelidir. Bahçelerdeki çiçek tarhlarına ayrı bir güzellik katan godetyalardan uzun boylu olanları makbul sayılan kesme çiçeklerdendir.
|
||||
|

Althea rosea (ya da Alcea rosea)
GÜLHATMİ (Diğer adları: Hatmi, Çiçek hatmi)
Ebegümecigiller familyasındandır. Anayurdu Çin olmasına karşın, günümüzde gülhatmiler Asya ve Avrupa'nın pek çok yerinde doğal olarak yetişmekte ya da kültür türleri yetiştirilmektedir. 1,52 m'ye kadar boylanabilen, dikine gelişen bir-iki ya da çok yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Sağlam yapılı gövdesi yuvarlak kesitli, ince tüylerle kaplı kadifemsi görünüşlü ve açık yeşil renklidir. Yaz mevsiminde bol bol açan 7,510 cm. genişlikteki iri ve gösterişli çiçekleri beyaz, sarı, turuncu, kırmızı, pembe ve siyaha bakan mor renkli olur. Bahçelerde duvar, çit ve bina kenarlarına dikilen gülhatmiler çok güzel durur.
İstekleri ve
Üretimi
Bol güneşli ve sıcak ortamları seven
gülhatmi bitkisi toprak yönünden fazla
seçici değildir. Makul derecede suyla
yetinir. Tohumuyla, gövde çelikleriyle
ya da bitkinin kökünden bölünmesiyle
kolayca çoğaltılır. Tohumla üretiminde
ilkbahar mevsiminde, son donlardan 56
hafta önce sıcak yastıklara tohumları
ekilir. Çimlenen ve gelişmeye başlayan
gülhatmi bitkisi fideleri, havalar ve
toprak 15 dereceye kadar ısındığında
yetiştirileceği yere 3050'şer cm.
aralıklarla dikilmek üzere şaşırtılır.
Gül Hatmi çiçeği tohumu satın almak için tıklayınız
Heliotropium peruvianum (ya da H.arhorescense)
GÜNEŞ ÇİÇEĞİ (Diğer adları: Bahçe vanilyası, Yalancı vanilya)
Hodangiller familyasındandır. Bilimsel adı Eski Yunanca'da 'güneşe yönelen' anlamına gelen Heliotropium cinsi bitkilerin dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişen 250 dolayında türü vardır. Bunlar arasında en çok tanınıp süs çiçeği olarak yetiştirilen H.peruvianum türünün anayurdu Peru'dur. Sürekli güneşe yöneldiği için güneş çiçeği adlandırılan bitkiye, çiçeğinin kokusu vanilyaya benzediğinden Bahçe vanilyası veya Yalancı vanilya adları da verilmektedir. Bodurları 30 cm. ve yüksek boyluları 90 cm. kadar olabilen bu çok yıllık dayanıklı otsu bitkiye, çoğu kez bir yıllık işlemi uygulanır. Bitkinin oval biçimli yeşil yapraklarının yüzeyi kırışıktır. Bitkinin tepesinde koyu mor renkli hoş kokulu küçük çiçeklerden oluşan ve 30 cm'ye kadar genişleyen çiçek hevengi, insanın aklına mor renkli brokkoliyi de getirir. Güneş çiçeği bitkisi bahçelerdeki bordürlerde, pencere önlerine ve balkonlara konulan plastik kutu saksılarda çok güzel durur ve nefis bir koku yayar. Bitkinin taze kesilmiş çiçekleri de buket olarak pek değerli sayılır.
Güneş Çiçeği tohumu satın almak için tıklayınız | ||||
|
||||
|

Hemerocallis hybrida
GÜN GÜZELLERİ (Diğer adı: Sarı zambak)
Zambakgiller familyasındandır. Anayurdu Doğu Asya'nın çeşitli bölgeleri olan Hemerocallis cinsi gün güzellerinin on beş doğal türü ile özellikle Amerika'da elde edilmiş binlerce kültür türü bulunmaktadır. Öyle ki, eskiden beri çiçeklerinin rengi nedeniyle Sarızambak diye adlandırılan bitkinin bugün neredeyse istenilen pek çok renginin bulunması olası hale gelmiştir. 90120 cm. kadar boylanabilen bu çok yıllık dayanıklı otsu bitkinin etli ve lifli kalın kökleri, kökünden dikine uzayan çok sayıda sürgünü vardır. Bitkinin alt kısmında rozet oluşturarak uzayan bol sayıda yeşil renkli şerit biçimli, hafif kavis yapan yaprağı bulunur. Yaz boyunca birbirinin ardından sürekli açan boru ya da huni biçimli çiçekleri, uzun çiçek saplarının üzerinde yer alır. 69 adedi bir arada salkım dizilişli olarak açan çiçekleri günümüzde elde edilen çeşitleriyle sarı, turuncu, altın, pembe, mor, mavimsi ve kırmızımsı renkte olur. Bazı gün güzeli bitkilerinin çiçekleri iki renkli ya da çiçeğin ortasında çizgili gibi farklı görünüşte de olur. gün güzelleri, bahçelerdeki tarhlarda ve bordürlerde, duvar ve ağaç önlerinde grup bitkisi olarak yetiştirilmeye pek uygun bitkilerdendir.
İstekleri ve
Üretimi
gün güzeli bitkisi yarıgölge ortamları
sever. Günde 4 saat güneş gören
bitkilerin daha çok çiçek açtığı
saptanmıştır. Toprak konusunda fazla
seçici olmayan gün güzeli bitkisi, bol
su ve kompost ya da iyice çürümüş
çiftlik gübresi verilmesi koşuluyla
sıradan nemli toprakta bile iyi gelişir.
Sıcak bölgelerde hep yeşil olarak kalan
gün güzeli, üretimi ve bakımı çok kolay
olan bitkilerdendir. Bitkinin üretimi,
ilkbahar mevsiminde ve kökten bölünmesi
ya da yan sürgünlerinin ayrılıp 2030'ar
cm. aralıklarla dikilmesiyle yapılır.