1000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Amatörler İçin Dut Fidanı Yetiştiriciliği

Amatörler İçin Dut Fidanı Yetiştiriciliği

Yetiştirilmesi çok kolay, ülkemizin hemen hemen her bölgesinden yetiştirilebilen dut fidanları hobi meyve bahçelerinin olmazsa olmazlarındandır.Mayhoşu, tatlısı, beyazı, siyahı ve kırmızısı ile çocukluk yıllarımızı hatırlan dut ağaçlarının meyvelerini buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarında uzun süre ile muhafaza edebilirsiniz.

Dut Ağacı Nelerde Yetişir?

Ülkemizde dut ağacını sahil bölgelerinden tutunda, yüksek rakımlı bölgelerde dahi yetiştirebilirsiniz.

Dut Ağacı Hangi Toprakları Sever?

Dut ağacının toprak seçici özelliği yoktur fakat kumlu tınlı veya killi tınlı topraklarda yetişir.Ph seviyesi 6-7 arasında olan topraklarda daha iyi yetişit.Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde dut fidanını dikmeniz tavsiye edilmez.

Saksıda Apartmanda Dut Yetiştiriciliği

 

Balkonunuzda veya terasınızda dut yetiştirmek istiyorsanız Avustralya dut fidanı tam sizler için.Zira Avustralya dut fidanı aynı sene içerisinde meyve verme özelliğine sahiptir.Aynı şekilde yediveren beyaz çeşidini de dikebilirsiniz.

Dut Ağacından Karşılaşılan Hastalıklar ve Mücadelesi

Dut ağaçlarında karşılaşılan pek fazla hastalık yoktur.Detaylı bilgi almak için lütfen bilgi@e-fidancim.comadresine mail atınız.Kaba olarak kışın %1 lik bordo bulamacı ve meyve oluşum döneminde meyve iç kurdu ilacı atılması bir hobicinin işi görecektir ama profesyoneller için bu geçerli değildir.

Tüplü Dut Fidanı ve Açık Kök Dut Fidanı Ne Demektir?

Tüplü dut fidanı 12 ay boyunca dikilebilen kökleri torba veya saksı içerisinde olan dut fidanı demektir.Açık kök dut fidanı ise Kasım ayından Nisan Ayı’na kadar dikilebilen dut fidanıdır.

Dut Fidanı Dikim Mesafelesi –Aralığı Nedir?

Dut fidanlarını fidanlar arası ve sıralar arası 6 ile 8 er metre olacak şekilde dikebilirsiniz.

Tüplü Dut Fidanı ve Açık Kök Dut Fidanı Nasıl Dikilir?

Fidan dikimini yapmadan önce fidan dikim zamanınızı belirleyin.Buharlaşmanın en az olduğu saatleri seçmenizde fayda vardır.

Açık Kök dut fidanı dikiyorsanız dikim alanında dut fidanlarının köklerinin rüzgardan etkilenmemesi için bir içi su dolu bir kova içerisinde bekletebilir veya bir çuval içinde bekletebilirsiniz.Böylece fidan köklerinin kurumamasını sağlarsınız.Gözü kuzey güney doğrultusunda olacak şekilde yerleştiriniz ve çukurun yarısını toprakla kapatınız.Arkasından hemen 5 litre can suyu veriniz.Toprağın suyu çekmesini bekleyiniz ve daha sonra aşı gözü toprağın 3-4 cm üstünde olacak şekilde kalan kısmı toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Tekrardan 50-10 litre can suyu veriniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.İlk olarak yapmanız gereken dut fidanı dikim aralıklarını belirlemek ve fidan çukurlarınızı işaretlemek. Daha sonra ise fidan çukurunuzun en-boy ve yüksekliği 40-50 cm olacak şekilde açmanız gerekiyor.Dut fidanı köklerinde kırık ,yaralı kök var ise budayınız.Dut fidanınızı çukura dik şekilde aşı

Tüplü Dut fidanı dikerken ise tüp dışına çıkan köklerini kesiniz ve toprakları dağılmayacak şekilde fidanı torbasından çıkartınız , geriye kalan işlemleri yukarıdaki gibi yapınız.

Dut Fidanlarında Sulama Nasıl Olmalıdır?

Kışın bitkiler uyku dönemine girdiği için su ihtiyacı minumum seviyeye gelir.Ev içerisinde yetiştiriyorsanız kışın 30 günde bir dışarıda yetiştiriyorsanız ise sulama ihtiyacı hemen hemen yok denecek kadar azdır.Yaz gelmesiyle buraber dut fidanının su ihtiyacı artacak olup ister saksı ister açık alanda olsun 15-20 güne bir dut fidanlarınızı sulamanız gerekmektedir.Fazla sulama yaparsanız dutlarda kök çürüklüğüne sebeb olursunuz.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.