Amatörler İçin Ayva Fidan Yetiştiriciliği
Amatörler İçin Ayva Fidanı Yetiştiriciliği
Kışın aranan lezzetlerinde bir tanesi de ayva.Değerli okuyucular amatörler için bu yazımızda ayva fidanı dikimi, ayva yetiştiriciliği,ayva fidanı çeşitleri, sulaması, bakımı, ayva fidanı nerelerde yetişir gibi buna benzere soruların cevaplarını sizlere vermeye çalışağız.Ayva’yı Türkiye’nin her bölgesinde hobi amaçlı yetiştirebilirsiniz genelde ph seviyesi 5-7 arasında olan topraklardan hoşlanır.Ayva gerek erken meyveye oturması gerekse meyve raf ömrünün fazla olması ve verimin iyi olması sebebiyle hobicilere tavsiye edilmektedir.Bir ağaçtan almış olduğunuz ayvayı kesinlikle tek başınaza yiyemezseniz muhtemelen komşularınızla sevdiklerinizle paylaşırsınız.
Aşılı Ayva Fidanı Üretiminde Kullanılan Anaçlar Nelerdir?
Aşılı Ayva Fidanı Üretiminde Kullanılan Anaçlar(kök sistemleri) ayvanın kendi yabani çöğürü, yarı bodur ve tam bodur ayva anaçlaırıdır.Unutmadan belirtelim çöğür demek aşı yapılan bitkiye denmektedir.Ayva fidanları klasik anaçlı , yarı bodur anaçlı ve tam bodur anaçlı ayva fidanları olarak e-fidancim.com arazilerinde 3 farklı şekilde üretilmekte ve bunlar tüplü ve açık kök olarak satılmaktadır.
Açık Aşılı Kök Ayva Fidanı ve Tüplü Aşılı Ayva Fidanı Ne Demektir?
Arkadaşlar yaprak döken meyve fidanları 2 şekilde üretilir.Bunlarda 1. si, Açık kök olan ayva fidanlarıdır.Açık kök ayva fidanları açık arazi üzerinde yetişen ve yılın belli dönemlerinde(11. İle 4. aylar arasında) satışa sunulabilen meyve fidanı demektir.Tüplü ayva fidanı ise yılın 12 ayı dikebilen ayva fidan demektir.Bu fidanlarda aşılama yılın belli dönemlerinde olmaktadır.
Klasik Anaçlı Ayva Fidanları ile Yarı Bodur veya Bodur Anaçlı Ayva Fidanları Arasındaki Fark Nedir?
Burda altını çizerek söylüyoruz eğerki hobi bahçenizin modern olmasını istiyorsanız mutlaka bodur veya yarı bodur anaçlı fidan dikmeniz gerekir.Ziraa yeni nesil meyveciliğin kurallarından biriside birim alandan daha fazla ve daha kaliteli ürünler elde etmektir.Klasik anaçlı bir ayva fidanınız olduğunu varsayın fidan dikim mesafesi fidanlar ve sıralar arası 5 metre olmak üzere, fidanınız zaten kısıtlı olan hobi bahçenizde 25 metrekare yer kaplar.Eğer bu yarı bodur veya bodur anaçlı aşılı bir ayva fidanı olsaydı dikim mesafesinin daha dar olması sebebiyle 5 metrekare ile 15 metrekare arasında yer kaplıyacaktı.Buna ek olarak klasik anaca göre daha erken meyveye oturacak, ilaçlama ve budama daha kolay olacaktır.
Bodur ve yarı bodur ağaçlarında çok küçük meyve ağaçları olduğu gözünüzde canlanabilir fakat bu yanılgı olur.Örneğin bir ayva ağacının 10 metre yükselikliğe ulaştığını varsayarsak(böyle bir mümkün değil sadece varsayım) yarı bodur anaçlı fidanları ise yükselik ve tac hacmi anaca göre %40 daha az olmakta, tam bodurlarda ise %40 dan daha fazla olmaktadır.
Aşılı Ayva Fidanı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İster açık kök ayva fidanı, isterseniz tüplü ayva fidanı olsun önce sertifikalı fidan olsun.Sertifikalı fidan devlet denetimden geçmiş ,fidanın yetiştiği toprakların tahlil raporları dahi alınmış bakanlık sistemine kayıtlı meyve fidanı demektir.
Fidanın köklerinde bir ur olmaması gerektiği gibi gövdesinde de olmaması gerekir.Ayrıca hobicilerin çok yanıldığı bir olay.Ayva Fidanı tacı 60 ile 80 cm arasında verilmiş olan ayva fidanlarını satın alınız.Bunun önemi şudur:Diyelim ki bir fidan aldınız yüksekliği 2 metre ama fidanda hiç yan dal yok veya yan dallar aşıdan sonra 100 cm sonra tek tük çıkmış.Bu şekilde bir fidan almanız tamamen sakıncalıdır.Ziraa ağacın gelişimine aykırıdır.Fidan alırken aşı noktasında sonra 60 ile 80 cm arasından taç kesimi yapılmış olan fidanları seçmelisiniz.Bu şekilde aldığınız fidanların budaması daha kolay, ağaç şekli daha düzgün ve meyve vermeleri daha sağlıklı olacaktır.
Aşılı Ayva Fidanı Nelerde Yetişir?
Ayva fidanını Tekirdağ’da Kars’a , Sinop'tan Mersin'e kadar olan her yerde amatör olarak yetiştirebilirsiniz.Profesyonel yetiştiricilikte işlerin rengi değişmektedir.Nemli ve ılıman(kar yağmayan sahil iller) illerde yetiştirirken biraz sıkıntılı olmaktadır.
Ayva Fidanları Ne Zaman Dikilebilmektedir?
Açık kök ayva fidanlarını 11. Ay ile 4. Aylar arasında dikebilirsiniz.Tüplü ayva fidanlarını ise 12 ay diledğiniz zaman dikebilirsiniz fakat yaz dikimlerin sulamayı buharlaşma fazla olduğundan biraz daha sık yapmanız gerekir.
Ayva Fidanı Dikim Mesafeleri Nelerdir?
Ayva fidanı dikim aralıkları klasik anaçlı ayva fidanlarında fidan ve sıra arası 5 metre, yarı bodur anaçlı ayva fidanlarında fidanlar arası 3 sıralar arası 4 metre olacak şekilde, tam bodur ayva fidanlarında ise fidanlar arası 1,5 metre sıralar arası 4 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.Dikim mesafeleri arazi eğimine ve bahçe yapısana göre değiştirilebilir.
Satışı Yapılan Ayva Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Web sitemiz üzerinden klasik, yarı bodur ve tam bodur formlarda ekmek ayvası, eşme ayvası, limon ayvası, ege22 ayvası gibi çeşitler satışa sunulmaktadır
Tüplü ve Açık Kök Ayva Fidanı Nasıl Dikilir?
Fidan dikimini yapmadan önce fidan dikim zamanınızı belirleyin.Buharlaşmanın en az olduğu saatleri seçmenizde fayda vardır.
Açık Kök ayva fidanı dikiyorsanız dikim alanında ayva fidanlarının köklerinin rüzgardan etkilenmemesi için bir içi su dolu bir kova içerisinde bekletebilir veya bir çuval içinde bekletebilirsiniz.Böylece fidan köklerinin kurumamasını sağlarsınız.
İlk olarak yapmanız gereken ayva fidanı dikim aralıklarını belirlemek ve fidan çukurlarınızı işaretlemek. Daha sonra ise fidan çukurunuzun en-boy ve yüksekliği 40-50 cm olacak şekilde açmanız gerekiyor.Ayva fidanı köklerinde kırık ,yaralı kök var ise budayınız.Ayva fidanınızı çukura dik şekilde aşı gözü kuzey güney doğrultusunda olacak şekilde yerleştiriniz ve çukurun yarısını toprakla kapatınız.Arkasından hemen 5 litre cansuyu veriniz.Toprağın suyu çekmesini bekleyiniz ve daha sonra aşı gözü toprağın 3-4 cm üstünde olacak şekilde kalan kısmı toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Tekrardan 50-10 litre can suyu veriniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.
Tüplü Ayva fidanı dikerken ise tüp dışına çıkan köklerini kesiniz ve toprakları dağılmayacak şekilde fidanı torbasından çıkartınız , geriye kalan işlemleri yukarıdaki gibi yapınız
Balkonda Terasta Saksı İçerisinde Ayva Fidanı Yetiştirebilirmiyim?
Elbette yetiştirebilirsiniz fakat yarı bodur veya bodur ayva fidanları olması gerekir.Ayrıca fidan tacının aşıdan sonra 60-80 cm arasında verilmiş olması gerekir.Bu taç noktası daha aşağıda olabilir.Kullanacak olduğunuz saksının su tahliye kanallarının açık oması gerekir.Asgari 9 litrelik olması ve bu saksı içerisinde kullanacak olduğunuz toprak karşımını %10-15 inin torf geriye kalanı ise normal toprak olacak şekilde olabilir.
Bölgeme Uygun Ayva Fidanı Çeşitleri Nelerdir?-Ayva Fidanında Tozlayıcı Fidan Varmıdır?
Ayva fidanında tüm cinsler Türkiyenin her bölgesinde olabilmektedir.Tozlayıcı ayva fidanı yoktur.
Açık Arazide ve Saksıda Bulunan Ayva Fidanı Nasıl Sulanmalıdır?
Açık arazide bulunan ayva fidanlarınızı 15 güne bir sulamanız yeterlidir.Saksı içerisinde ise 7-10 gün arasında sulamanız kafidir.
Ayva fidanı hakkında daha detaylı bilgi almak için bizlere bilgi@e-fidancim.com adresinden ulaşabilirsiniz.