Amatörler İçin Armut Fidanı Yetiştiriciliği Bakımı Sulaması
Amatörler İçin Armut Fidanı Yetiştiriciliği ve Bakımı
Yazımızın amacı hobiciler için armut fidanı çeşitleri, fidan dikimi, bakımı gibi , sulaması gibi bazı konularda bilgi vermektedir.Yazımıza yoğunlaşmadan armut fidanı üretiminde kullanılan anaç kelimesine biraz değinelim.Armut fidanında anaç demek, fidanın aşılı yapıldığı çöğüre(bitkiye) denmektedir.Yabani armut anaçları, bodur yarı bodur anaçlar ,armut fidanı üretiminde kullanılmaktadır.
Armut fidanları bodur , yarı bodur ve tam bodur olmak üzer 3 ana başlık altında üretilmekte olup bu fidanları tüplü veya açık kök olarak satılmaktadır.Açık kök armut fidanları Kasım ayları ile Nisan ayları arasında dikilmekte,tüplü armut fidanları ise 12 ay dikilebilmektedir.
Kafanız karışmasın , bilgileri elimizden geldiği kadar basit bir şekilde vermeye çalışıyoruz.Şimdi soru cevap şekilde armut hakkında bilgileri(unuttuysak affola) sizlere aktarıyoruz.
Hangi İle Hangi Armut Çeşidinin Fidanını Dikmeliyim?
Armut ağacı yüksek rakımlı bölgelerde olur diye halk arasında bir kaide var halbuki çok yanlış burada dikkat edilmesi gereken soğuklama süresine göre armut seçmek.İstediğiniz armut fidanını istediğiniz yere dikerbilirsiniz fakat armut fidanı çeşitlerinde soğuklama ihtiyacı yüksek olan çeşitleri(Ankara Armudu-Deveci Armudu-Niğde Armudu, Bozdoğan Armudu-Abete Fetel) ılıman sahil bölgelere dikmeyiniz.Tabi sahil bölge derken kar yağmayan sıcaklığın sıfırında altına inmediği ılıman iklim kuşağında olan illerden bahsediyoruz.Örneğin Akdeniz sahili, Ege sahili.İstanbulda bir sahil şehri ama soğuğu gayet iyi.Sahil bölgelerde yüksek soğuklama ihtiyacı armut fidanı çeşitleri soğuklama ihtiyaçlarını alamadıklarından meyve veremezler.Ilıman iklime sahip olan yerlere akça armut, haziran güzeli, june gold, etruşka armudu, tezeren armudu, carmen armudu çeşitlerini dikebilirsiniz.
Armut Fidanında Tozlayıcı Armut Fidanı Ne Demektir?İllaki Tozlayıcısını Dikmek Zorundamıyım?
Tozlayıcı armut fidanı, bahçedeki ana çeşidin çiçeklenme seviyesini artıran ve bu çiçekleri meyve dönüşmesini sağlayan çeşittir.Tozlayıcı olursa ana armut çeşidinde meyve daha fazla olur.Profesyonel armut bahçelerinde tozlayıcı olmazsa olmazdır ama hobi meyve bahçerinde olmazsa olmaz diye bir kural yoktur.Tozlayıcı olmazsa alınan meyve daha az olmaktadır.
Yarı Bodur Armut Fidanı ile klasik Anaçlı ve Tam Bodur Armut Fidanı Arasındaki Fark Nedir? Hangisini Dikmeliyim?
Moder armut meyveciliğiningereklerinin biride bodur , yarı bodur armut fidanları ile armut bahçesi tesisi yapmak ise modern hobi bahçeciliğinin temellerinde biride yarı bodur ve tam bodur armut fidanı kullanarak hobi bahçesi oluşturmaktır.Yarı Bodur ve bodur armut fidanlarından daha erken senede , daha kaliteli meyve alabilirsiniz.Örneğin klasik anaçlı bir armut fidanında 5 il e 7 sene armut meyvesi olacak diye beklerlen yarı bodur veya bodur armut fidanında ise bu süre 2-3 yılda olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda dikim mesafesi daha dar olduğunda daha fazla dikme şansına sahipsiniz ki bu ise hobi amaçlı meyve bahçesi yapanlar için bulunmaz bir fırsattır.Burada bilinmesi gereken bir diğer nokta ise tam bodur bir armut fidanı dikerseniz tel terbiye sisteminin kullanılması gerekliliğidir.Zahmeti daha fazla ama yarı bodur armut fidanlarında bu şekilde bir uygulama yoktur.
Klasik anaçlı Bodur veya Yarı Bodur Armut Fidanı Dikim Mesafeleri Nelerdir?
Klasik anaçlı armut fidanlarını; fidanlar ve sıralar arası 5-6 metre olacak şekilde yarı bodur armut fidanılarını fidanlar arası 3 metre sıralar arası 5 metre olacak şekilde , tam bodur armut fidanlarını ise fidanlar arası 1,5 metre sıralar arası 3-4 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.
Armut Fidanları Ne Zaman Dikilebilmektedir?
Açık kök armut fidanlarını 11. Ay ile 4. Ay arasında dikebilir, tüplü armut fidanlarını 12 ay dikebilirsiniz.Tüplü armut fidanlarında dikimi yazın yapıyorsanız sulama sıklığınız biraz daha fazla olmasına dikkat ediniz.
Armut Fidanı Dikerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Armut fidanı dikmeyi planlıyorsunuz ama önce zamanını planlamanız gerekir.Mümkünse buharlaşmanın en az olduğu sabah ve ikindin saatlarinda dikim yapınız.
Açık Kök armut fidanı dikiyorsanız dikim alanında armut fidanlarının köklerinin rüzgardan etkilenmemesi için bir içi su dolu bir kova içerisinde bekletebilir veya bir çuval içinde bekletebilirsiniz.Böylece fidan köklerinin kurumamasını sağlarsınız.
İlk olarak yapmanız gereken armut fidanı dikim aralıklarını belirlemek ve fidan çukurlarınızı işaretlemek. Daha sonra ise fidan çukurunuzun en-boy ve yüksekliği 40-50 cm olacak şekilde açmanız gerekiyor.Armut fidanı köklerinde kırık ,yaralı kök var ise budayınız.Armut fidanınızı çukura dik şekilde aşı gözü kuzey güney doğrultusunda olacak şekilde yerleştiriniz ve çukurun yarısını toprakla kapatınız.Arkasından hemen 5 litre cansuyu veriniz.Toprağın suyu çekmesini bekleyiniz ve daha sonra aşı gözü toprağın 3-4 cm üstünde olacak şekilde kalan kısmı toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Tekrardan 50-10 litre can suyu veriniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.
Tüplü Armut fidanı dikerken ise tüp dışına çıkan köklerini kesiniz ve toprakları dağılmayacak şekilde şekilde fidanı torbasında çıkartınız , geriye kalan işlemleri yukarıdaki gibi yapınız
Saksıda Armut Yetiştirebilirmiyim?
Elbette saksıda armut yetiştirebilirsiniz ama dikkat etmeniz gereken yarı bodur veya bodur armut fidanları kullanmaktadır.Yapmanız gereken asgari 9 litrelik bir saksı kullanmak ve bu saksının içerisinde kullanacak olduğunuz toprağın torf toprak (%10-15 torf geriye kalanı kırmızı toprak) karışımından olmasını sağlamaktadır.Eğerki armut fidanını ev içerisinde yetiştirmek istiyorsanız muhakkak kışın ve çiçeklenme zamanında dışarıda kalması gerekiyor.Çiçekler meyveye döünüşünce içeri alabilirsiniz.Bu arada unutmadan kullanacak olduğunuz saksının su tahliye kanallarının açık olduğunda emin olunuz
Bahçe Ve Saksıda Armut Fidanı Sulaması Nasıl Olmalıdır?
Armut fidanlarını saksıda balkonda terasta yetiştiriyorsanız 7-10 gün arasında sulamanız yeterlidir.Fazla sulama bitkide kök çürüklüğü ve yapraklarda sararmaya sebeb olur.Bahçenizde ise 10-15 güne bir sulamanız yeterlidir.
Aşılı Armut Fidanı Üretimi Nasıl Olmaktadır?
Aşılı armut fidanı ,armut çöğürü veya klon anaçlara yılın belirli dönemlerinde aşı yapılması sonucu oluşur.Aşılanan fidanda, mart ayında tepesi kesilerek yapılan aşının sürgünün daha iyi gelişmesi sağlanır.
Armutta Karşılaşılan Hastalık ve Zararlılar
Armut yetiştiriciliğinde bakteriyel hastalıklar, memeli pas gibi birçok hastalık olup sağlıklı bilgi verebilmemiz için lütfen ağacın yapraklarını bilgi@e-fidancim.com adresine mail atınız.
Yazımıza burada son veriyoruz.E-fidancim.com olarak varsa sürçü lisan, eksik bilgi, istediğiniz bilgi iletişim kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.