700 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Satışı Yapılan Dut Fidanı Çeşitleri Hakkında Teknik Bilgiler

Aşılı Tüplü Dut Fidanı Ne Demektir-Tüplü Aşılı Dut Fidanı Nasıl Elde Edilir-Üretilir?

Aşılı tüplü dut fidanı kökleri saksı içerisinde olan ,anaç(çöğür) üzerine farklı aşılama yöntemleri kullanarak yeni dut çeşidinin elde edilmesiyle oluşan fidan demektir.Tüplü aşılı dut fidanı 2 şekilde üretilir.Bunlardan birincisi üretimin tamamen saksı içerisinde olması ile yapılan üretim ,2. si ise tüplü aşılı dut fidanlarının sökümün hemen ardından saksı veya plastik torba içerisinde alınmasıyla yapılan üretimdir.Tüplü fidanların torbaya alındıktan(şaşırtma işlemi) sonra belli bir adaptasyon süresinin geçmesi gerekir.Genelde 2. Yolla tüplü aşılı dut fidanı üretilmektedir.

Tüplü Aşılı Dut Fidan Üretiminde Kullanılan Anaç(çöğür) ne demektir?

Tüplü dut fidanı üretiminde kullanılan anaç veya çöğür aşı yapılan bitkiye denmektedir.Klasik anaçlı fidan demek o bitkinin çekirdekten yetişen bitkisine yapılan aşı ile oluşan fidandır.Tüplü dut fidanı üretiminde kullanılan çöğürler yabani dut çöğürleridir.

Tüplü Aşılı Dut Fidanında Kullanılan Anaçlar Nedir?

Satışta olan klasik anaçlı tüplü aşılı dut fidanlarında kullanılan anaç yabani dut anaçlı dut fidanlarıdır.

Tüplü Aşılı Dut Fidanı Ne Demektir?

Tüplü aşılı dut fidanı ,kökleri plastik torbada veya saksı içerisinde ve aşılanmış olan yılın 12 ayı dikilebilen dut fidanı demektir.

Satışta Olan Tüplü Aşılı Dut Fidanlarının Yaşı Nedir? ve Tüplü Aşılı Dut Fidanları Nasıl Ambalajlanıp Gönderilmektedir?

Satışta olan tüplü aşılı dut fidanlarının yaşı 2 olup sadece tüplü fidan göndermek için tasarlanan özel tasarım karton kutularda gönderilmektedir.Ürünle beraber gönderilecek tüplü fidan kutusunu, tüplü aşılı dut fidanların hemen yanında görebilirsiniz.Ürünlerle beraber ürün dikim klavuzları gönderilmektedir.Ürün kargoda bekleme süresi maksimum 2 haftadır.

Aşılı Tüplü Dut Fidanları Ne Zaman Dikilir?-Dikilmelidir?

Aşılı tüplü dut fidanları, fidan köklerinin hava ile teması olmadığından dolayı 12 ay boyunca dikilebilmektedir.

Tüplü Aşılı Dut Fidanı Çeşitleri Nelerdir?

E-fidancim.com olarak geniş bir aşılı dut fidanı üretim yelpazemiz olup üretilen aşılı dut fidanı çeşitlerinden bazıları , yediveren beyaz dut, beyaz dut, siyah dut, ekşi kara dut, Avustralya dut fidanı çeşitleridir.

Tüplü Dut Fidanlarını Dikerken Nasıl Korumalıyım-Hava Şartları Sebebiyle Dikim yapamazsam Fidanları Nasıl Korurum?

Tüplü aşılı dut fidanlarını hava muhalefeti veya herhangi bir sebebten dolayı dikemiyorsanız ;fidanları mümkünse 4-5 güne bir sulayarak toprak zemindebekletebilirsiniz.Toprak zemin üzerinden bekletme şansınız yok ise beton zemin üzerinde kısa süreliğine(maksimum 10 gün) bekletebilirsiniz aksi durumda beton soğuğunu alan fidanın yaprakları dökülmeye başlayacaktır.Büyük saksılı(asgari 9 litre) fidanların betonzemin üzerinde beklemesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Aşılı Tüplü Dut Fidanlarında Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli-Nasıl Ekilmeli-Dikilmelidir??

Dut fidanı çukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 50 cm olacak şekilde kazabilirsiniz.Tüplü aşılı dutfidanının saksısını veya torbasını toprağı dağılmayacak şekilde çıkartınız.Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidanın aşı noktası, toprak üstünden kalacak şekilde fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi muhakkak veriniz.Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra 5 litre , kalan kısmını toprakla kapattıktan sonra 5 litre olacak şekilde verebilirsiniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı ,destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.

Aşılı Tüplü Yabani Dut Anaçlı Dut Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir?

Aşılı yabani dut anaçlı dut fidanlarını fidanlar arası 6 metre , sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.

Tozlayıcı Dut Fidanı Ne Demektir?

Dut fidanlarında genel olarak tozlayıcı kullanılmamaktadır.

Dikilen 2 Yaşlı Aşılı Dut Fidanı Ne zaman Meyve Verir?

Uygun koşullar altında dikilen yabani tüplü aşılı bir dut fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.

fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.

Tüplü Aşılı Dut Fidanı ile Açık Kök Aşılı Dut Fidanı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tüplü aşılı dut fidanı yılın 12 ayı dikilebilen dutfidanı olup açık kök aşılı dutfidanı ise kasım nisan ayları arasında dikilebilen dut fidanı demektir.Tüplü dut fidanlarının kökleritoprak içerisinde olduğu için dikim esnasında yapılacak hataları telafi eder fakat açık kök dut fidanlarında ise yapacak olduğunuz dikimhatalarında(örneğin:fidan köklerini rüzgar alacak şekilde arazi üzerinde gezdirme) fidanın tutma yüzdesi azalacaktır. Fakat dikim kurallarına uyduğunuz taktirde ikisininde tutma yüzdesi aynı olacaktır.

Tüplü Aşılı Dut Fidanı Satışı Nasıl olmaktadır?

E-fidancim.com üzerinde tüplü aşılı dut fidanları 12 ay dikildiği için 12 ay boyunca satışı olmaktadır.

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Dut Fidanı-AğacıYetiştirebilirmiyim?

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Dut Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinde yetiştimek için kışın fidanların soğuklamasını almasını sağlamak adına çok soğuk geçen bölgelerde 1 ay dışarıda ılıman bölgelerde ise 2 ay kadar dışarıda kalmalıdır. ağaçlarının ürün verimi %50 kadar artırılabilir. Ancak ağaçlarına verilecek olan suyun kalitesi iyi olmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.

Dut Yetiştiriciliği

Dut iklim ve toprak koşulları bakımından çok seçici olmadığından ülkemizin hemen hemen her ilinde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

Dut Yetiştiriciliğinde İklim isteği: Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Türkiye'nin meyve ağacı yetiştirilen pek çok yerinde dut ağacı da rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

Dut Yetiştiriciliğinde Toprak isteği: Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5-7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır.

Dut Yetiştiriciliğinde Kültürel İşlemler

Dut Yetiştiriciliğinde Toprak İşleme:

Bölgenin iklim özelliklerine bakılarak açık veya örtülü toprak işleme sistemleri kullanılabilir. Su kaynakları yeterli olduğu takdirde örtülü veya yarı-örtülü sistemlerin kullanılması tavsiye edilir. Örtülü toprak işlemede sadece aşırı boylanmış olan otlar biçilir veya özellikle ağaç altlarında yabancı ot ilaçları ile düzenli bir mücadele yapılır. Sonbahar ve kış aylarında ise bir kez toprak işleme yapılır veya hiç yapılmaz. Özellikle genç bahçelerde yabancı ot ilacı kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Dut Yetiştiriciliğinde Sulama:

Dut ağaçları, toprağı nemli olduğu sürece iyi gelişir ve ürün verimi artar. Yaz mevsiminde, sıcak ve kurak dönemlerde ağaca iyi gelen toprak nemini korumak üzere ağaçlara sulama yapılması gerekir. Bu şekilde dut ağaçlarının ürün verimi %50 kadar artırılabilir. Ancak ağaçlarına verilecek olan suyun kalitesi iyi olmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.

Dut Yetiştiriciliğinde Gübreleme:

Dut ağaçlarının iyi gelişmesi ve ürün veriminin artırılması için azotlu, fosfatlı ve potaslı kimyevi kompoze gübrelerin verilmesi gerekir. Gübreleme için bahçemizde yapılacak yaprak ve toprak analizlerine göre verilecek gübre değerleri saptanır. Gübreler ilkbahar, yaz ve sonbaharda üç defada verilebileceği unutulmamalıdır. Sulama imkânının olmadığı bahçelerde ise; fosfatlı ve potaslı gübreler sonbaharda, azotlu gübreler ise ilkbaharda verilr.

Dut Yetiştiriciliğinde Budama:

Bahçemize dikilen dut fidanları gelişmeye başlayınca şekil budamaları, ürün vermeye başladıklarında da ürün budamaları yapılmaya başlanır. Ağaçların gelişimi ve ürün vermesi bakımından budamanın doğru yapılması büyük önem taşıdığından, uygulamanın dut ağaçlarını iyi tanıyan kişiler tarafından gerçekleştirilmesi yerinde olur. Özellikle beyaz ve kırmızı dut çeşitlerinin daha uzun sürgünler verdiği ve hızlı büyüdüğü, karadut tiplerinin ise daha kısa sürgünler vererek yavaş, sağlıklı ve büyük ağaçlar meydana getirebileceği düşünülerek buna uygun şekiller verilmeye çalışılmalıdır. Verim çağındaki dut ağaçlarına aşırı sert kesimler yapılarak obur sürgün oluşumuna imkân sağlanmamalıdır. Türlerin kendine has büyüme şekilleri dikkate alınarak budama ve terbiyeleri yapılmalıdır.

Dut Yetiştiriciliğinde Hasat:

Dut ağaçları, meyveleri olgunlaştığında altına temiz bir örtü yayılarak ve ağaç dalları sallanıp meyveleri düşürülerek hasat edilir. Dut ağaçlarına, hasat uygulamasında kesinlikle sopalarla vurulmamalı ve dallarına zarar verilmemelidir. Ayrıca karadut tipleri daldan kolay kopmadıkları için elle hasat yapılmaları bir zorunluluk arz etmektedir. Kurutmalık bazı dut tipleri de ağaç üzerinde kuruduktan sonra hasat edilirler (Oltu-Erzurum).

Dut Yetiştiriciliğinde Hastalık ve zararlılarla mücadele:

Fazla bir hastalığı olmayan bu türün ağaçları özellikle ağır ve ıslak topraklarda kök ve kök-boğazı hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Dut ağaçlarında daha çok kabuklu ve unlu bitler zarar yapmaktadır. Bu tip zararlıların yoğunluğu arttığında mutlaka hasattan sonra veya kış mücadelesi yapılmalıdır. Bazı yıllarda ağ kurtlarının zararı vb. zararlılarla teknik talimatlarda belirtildiği şekilde ilaçlı mücadele yapmaya ihtiyaç duyulabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.