700 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ

Çiçek Çeşitleri Alfabetik Sıralama A 2


ASTER YILDIZ ÇİÇEĞİ


Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen ve Eski Yunanca'da 'yıldız' anlamına gelen Aster sözcüğünü bilimsel adında taşıyan bitki cinsinin Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika anakaralarında yetişen 300-500 dolayında türü bulunduğu ÖNE sürülmektedir. Bunlar, 25-120 cm. boy-bilen çok yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Dikine uzayan sürgünlerinin üzerinde almaşık dizili, gri-yeşil renkli ve mızrak birimli yaprakları vardır. Yaz ortalarında başlayıp sonbahar mevsiminin ortalarına kadar açan yıldız biçimli bileşik çiçeklerinde, çevredeki çiçekleri mavi, lavanta mavisi, mor, şarabi pembe ve beyaz renklerde; ortadaki tütsü çiçekleri ise altın rengi olur. Aster yıldız çiçeği, bahçelerdeki çiçek tarhlarında çok güzel durur ve makbul kesme çiçeklerden sayılır. kenarları ince dişli yaprakları vardır. En hafif çiy, kırağı ve yağmur damlası yaprakların üzerinde kalıp parıldar. Mayıs ayında açmaya başlayan saman rengi küçük çiçeklerden oluşan yoğun çiçek salkımları, bitkinin tepesinde yaz boyunca açık kalır. Aslanpençesi bitkisi, bahçelerde toprağını yüzeyini örtüp kaplamak üzere yeğlenip yetiştirildiğinde çok dekoratif bir görüntü sağlar.

İstekleri ve Üretimi


Aster yıldızçiçeği bol güneşli ortamları sever: ancak hafif gölgelik yerlerde bile iyi gelişir. Bitkinin yeğlediği toprak tipi, iyi yanmış çiftlik (ahır) gübresi ve kompozit ile organik madde yönünden zenginleştirilmiş bitek. nemli, kum ile kil karışımı gevşek topraklardır. Aster yıldızçiçeğinin tohumuyla üretiminde, bitkinin tohumları ilkbahar mevsiminde, bodur türler 30'ar cm. ve yüksek boylu türler 60'ar cm. aralıklarla ekilir. Kökleri zamanla hasırlaştığından bitkinin üç yılda bir kökünden bölünmesi gereklidir. Bu bölme işlemi de ilkbaharda yapılır ve kökün çürüyen ortadaki parçaları çıkarılır, çevresindeki kökler yeni bitkilerin dikiminde kullanılır ve bitki böylece çoğaltılabilir. Çok yıllık çiçek bahçelerinin vazgeçilmez çiçeği, üretimi ve bakımı kolay bir bitki olan Aster yıldızçiçeği, sıcak ve kurak havalarda bolca sulanmalı, toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.

Aster yıldızı çiçeği tohumu çeşitlerimizi görmek ve aster yıldızı çiçeği tohumlarından satın almak için tıklayınız

Alchemilla mollis

ASLAN PENÇESİ (Diğer adı: Fındık otu)

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen Alchemilla cinsi bitkilerin Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika anakaralarında yetişen 30 kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan kökeni Anadolu olan A. mollis türünü kitabımıza örnek olarak alıyor ve kısaca Aslanpençesi diye adlandırıyoruz. 50 cm'e kadar boy atabilen aslanpençesi çok yıllık dayanıklı, rizomlu otsu bitkidir. isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde çevresine doğru iyice genişleyerek gelişen bitkinin enine ve boyuna uzayan tüylü, sağlam sürgünleri; bu sürgünler üzerinde yer alan 7-11 parçalı, dairemsi veya böbrek biçimli, açık yeşil ya da mavi-yeşil renkli kenarları ince dişli yaprakları vardır. En hafif çiy, kırağı ve yağmur damlası yaprakların üzerinde kalıp parıldar. Mayıs ayında açmaya başlayan saman rengi küçük çiçeklerden oluşan yoğun çiçek salkımları, bitkinin tepesinde yaz boyunca açık kalır. Aslanpençesi bitkisi, bahçelerde toprağını yüzeyini örtüp kaplamak üzere yeğlenip yetiştirildiğinde çok dekoratif bir görüntü sağlar.

İstekleri ve Üretimi

Aslanpençesi güneşli, yarıgölge ya da gölge ortamlarda ve nemli olmak koşuluyla her tipteki toprakta çok iyi gelişir. Üretimi, başlangıçta sonbaharın ortalarından ertesi ilkbaharın başlarına kadar 50'şer cm. aralıklarla ekilen tohumlarıyla yapılır. Daha sonra bitki rizom kökünden bölünerek bahçe toprağına yukarıda belirtilen dönemde ve aynı aralıklarla dikilerek çoğaltılabilir. Ayrıca bitki, tohum dökerek kendiliğinden de çoğalır. Öyle ki, kimi zaman istenmeyen şekilde de çoğalıp sıklaştığından aslanpençesi bitkileri sonbaharda sararıp kahverengileşmeye başladığında köküne yakın yerden kesilerek elden çıkarılır. Aslanpençesi, üretimi kolay ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir.

Antirrhinum majus

ASLAN AĞZI

Sıracagiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası ülkeleri olan Aslanağzılar, Kuzey Yarımküre'nin pek çok yerin de yetiştirilmektedir. Aslanağzılar, sürgünleri dikine gelişip 20120 cm. kadar boylanabilen bir ya da iki yıllık otsu bitkilerdir. Ancak bu bitkiye bir yıllık bitki işlemi uygulanmakladır. Bodur, orta ya da yüksek boylu türlerinden pek çok melez çeşitleri elde edilmiştir. Uzun şeridimsi hoş görünüşlü yaprakları ile yaz aylarında sarı, turuncu, kızıl, kırmızı, pembe ve mor renkler ile bu renklerin çeşidi tonlarını taşıyan ve 40'ın üzerinde renk tonuyla açan hafif ama hoş kokulu ilginç çiçekleri vardır. Bitkinin sürgünlerinin ucunda başak şeklinde alttan başlayıp üste doğru açan çok sayıdaki çiçekleriyle oynamayı çocuklar çok severler. Bu çiçeklerin taçyaprakları parmakların arasına alınıp sıkıldığında "canavar ağzı" gibi açılır ve bırakıldığında yeniden kapanır. Bodur aslanağzı bitkileri 1025 cm., orta boyluları 4560 cm. ve yüksek boylu olanları 90120 cm. kadar olabilirler. Bodur aslanağzılar çiçek tarhlarında, orta ve yüksek boylu olanları bahçe bordürlerde çok güzel dururlar. Aslanağzılar kesme çiçek olarak buket ve çelenklerde kullanılır.

İstekleri ve Üretimi
Aslanağzı bitkisi güneşli yerleri; zengin, geçirgen, kumlu ve hafif kireçli toprakları sever. Kısmen gölgeli yerlere de dayanabilen aslanağzılar makul düzeyde sulanır. Tohumuyla çoğaltılan bitkinin erken dönemde ve aynı boyda üretilmesi için tohumlarının 12 hafta süreyle buzdolabında 2-4 derece sıcaklıkta soğuklandırılması gerekir. Bitkinin bu işlemi görmüş tohumları, ilkbahar başında sıcak yastıklara ekilir, iki hafta içinde çimlenen bitki gelişince, mayıs ayı içinde bahçelerimizdeki yerlerine şaşırtılarak 15-30'ar cm. aralıklarla dikilir. Yaz mevsimi boyunca bir-iki kez gübrelenmesi ve bol çiçek açmaları için uç alma işlemi uygulanması aslan ağızları iyi gelir.

Aslan Ağzı çiçeği tohumlarımızı görmek ve aslan ağzı çiçeği tohumlarından satın almak için tıklayınız



Armeria maritima

ARMERYA (Diğer adı: Çim menekşe)


Dişotugiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası'nda Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'nın kıyı bölgeleri olan Armeria cinsi bitkilerin 50 dolayında türü vardır. Bunlardan kitabımıza örnek olarak aldığımız A.maritima ya da kısaca Armerya adıyla tanımladığımız tür, 30 cm. kadar boylanabilen çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Statis'in de yakın akrabası olan bu bitkinin, toprağın üzerinde pek hoş bir küme oluşturan mavi-yeşil renkli çimenlere benzeyen ama kışın dökülmeyip hep yeşil kalan yapraklan vardır. Bu yaprakların arasından ilkbahar sonu ile yaz başları arasında uzattığı sapların ucunda pembe kırmızı renkli küçük çiçeklerinin sıklıkla oluşturduğu küremsi ya da topa benzeyen gösterişli çiçek salkımları yer alır. Bitkinin çiçekleri kimi zaman da beyaz olabilir. Armerya bitkisi, özellikle deniz kıyısına yakın bahçelerde çok iyi gelişir, kayalık bahçelerde ve bahçe sınırlarında çok güzel durur. Bitkinin çiçekleri henüz tomurcuk halindeyken çiçek sapları kesilip baş aşağı edilerek serin ve havadar bir yerde aşılırsa hiç bozulmadan kurur ve çiçek düzenlemelerinde kullanılır.

İstekleri ve Üretimi

Armerya bitkisi bol güneşli ortamları, kumlu ve hafif tipteki toprakları sever. Başlangıçta uygun yere sonbaharda ya da ilkbahar başlarında tohumlan ekilerek üretilen bitki daha sonraki yıllarda ilkbahar mevsiminde kökünden bölünerek kolayca çoğaltılabilir. Aslında üç-beş yıl içinde yaprak kümeleri bozulan bitkinin, kesenkes 2-3 yılda bir kökünden bölünerek ve başka uygun yerlere dikilerek çoğaltılması gerekir. Armerya, üretimi kolay ve bakımı pek zahmetsiz olan bitkilerdendir.

Achillea millefolium

ARAP SAÇI (Diğer adları: Bin yapraktı, Bin bir yaprak otu, Civan perçemi)

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen; ılıman, sıcak ve kurak bölgelerde yetişen Achillea cinsi bitkilerin 100 dolayında türü bulunmaktadır. Bilimsel adında Troya destanı kahramanı Achilleus'un (Asil) adını taşıyan ve kitabımıza örnek olarak aldığımız A.millefolium türünün yara iyileştirici etkileri bulunmakta ve Aşil'in savaşta yaralanan askerlerini bu bitkiyle iyileştirdiği düşünülmektedir. Kısaca Arapsaçı diye adlandıracağımız bitki, 100 cm'ye kadar boylanabilir. Çok yıllık pek dayanıklı otsu bitkidir. Sürgünleri dikine uzar ya da yere yayılır. Gümüşi yeşil renkte eğreltiotu yapraklarına benzeyen çok fazla sayıda yaprağı; yaz aylarında hoş salkımlar oluşturarak sarı, kırmızı pembe ya da beyaz renklerde açan minik çiçekleri vardır. Arapsaçı bitkisi, kayalık bahçelerde yetiştirilmeye, çiçek bahçelerinde diğer bitkilerle birlikte karışık bordürler oluşturmaya pek uygundur. Çiçekleri kurutularak çiçek düzenlemelerine konulur.

İstekleri ve Üretimi

Arapsaçı bitkisi bol güneşli, sıcak ve kurak ortamları; çok süzek (suyu iyi akıntılı) toprakları sever. Bakımı ve üretimi pek kolay olan bir bitkidir. Bitki, ilkbaharda kökünden bölünerek ya da yeşil gövde çeliklerinin daldırılmasıyla çoğaltılır. Dikim aralığı 45'er cm. olmalıdır. Arapsaçının solan çiçeklerinin kesilip atılması gerekir. Ayrıca bitkinin gelişiminin kontrol altında tutulması için üç yılda bir kökünden bölünmesi de gerekmektedir.

Amaryllis belladonna

AMARALLİS

Nergisgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Afrika ve Hindistan olan Amaryllis cinsi bitkilerin birçok doğal ve kültür türü bulunmaktadır. Bunlardan bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere en çok yeğlenen A.belladonna türünü buraya alıyor ve kısaca Amarillis diye adlandırıyoruz. 60-100 cm. kadar boy atabilen amarillis, iki yıllık yarı dayanıklı otsu ve soğanlı bitkidir. Sürgünleri dikine uzayan bitkinin yeşil renkli, şerit biçimli uzun yaprakları vardır.Bu yapraklar, kışın topraktan sürer, sonbahara kadar canlı kalıp sonra solarak kurur. İşte böylece yaprakların kurumasından sonra, o günlere kadar 60-80 cm'ye kadar uzamış sapların ucunda bitkinin boru biçimli, pembe sarı ya da beyaz renkli, iri, gösterişli, hoş kokulu ve ne yazıktır çok uzun ömürlü olmayan çiçekleri salkımlar halinde açar. Amarillis bitkisi, bahçelerimizde özellikle güneye bakan duvar diplerinde çok iyi gelişir ve pek güzel görünür.

İstekleri ve Üretimi

Amarillis bitkisi bol güneşli; soğuk rüzgârlardan korunmalı ve sıcak ya da ılık ortamları; organik madde yönünden zengin, ayrıca kompozitle ve gübreyle zenginleştirilmiş bitek toprakları sever. Aşırı derecede sulanırsa bitkinin soğanları çürüyeceğinden, yaz mevsiminde makul derecede ama düzenli olarak sulanması gerekir. Çiçek açtığı dönemde suyu biraz artırılır. Bitkinin üretimi soğanlarıyla yapılır. Soğanları sonbahar başlarında toprakta 40'ar cm. aralıkla ve 1015 cm. derinlikteki ocaklara (çukurlara) ekilir. İki üç yıl sonra soğanları sonbaharda topraktan sökülür, yeni yerlere ekilerek çoğaltılan bitkinin, bunun yanı sıra çiçek açışının ve canlılığının artışı da sağlanmış olur. Bu dönem dışındaki zamanlarda bitkinin yerinden oynatılmaması gerekir.

Alternanthera (ya da Telanthera)

ALTERNANTERA'LAR (Diğer adı: Mozaik bitkisi)

Horozibiğigiller familyasındandır. Anayurdu Güney Amerika olan ve özellikle Brezilya ile Arjantin'de yetişen Alternanthera (Telanthera) cinsi bitkilerin 20 dolayında türü vardır. Alternantera'lar, 15-30 cm. kadar boylanabilen bir yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Bu bitki türünün, genelde sarı ve kırmızı renklerin çeşitli tonlarını taşıyan ya da yeşil rengin üzerinde sarı, kırmızı veya turuncu iri lekeleri bulunan güzel biçimli yaprakları vardır. Buna karşılık çiçekleri gösterişsizdir. Yapraklarının güzelliği nedeniyle bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Alternantera bitkileri, bahçelerimizde genellikle toprağın yüzeyini kaplayan mozaik örtülerde, çiçek tarhı sınırlarında ve bordürlere sıkça kullanılır.

İstekleri ve Üretimi

Alternantera bitkileri bol güneşli ortamları sever, her tipteki toprakta çok iyi gelişir. Üretimleri, kış mevsiminde kapalı mekânlarda gövde çelikleri ya da yapraklarının daldırılmasıyla yapılır. Ancak bu işlemler oldukça ayrıntılı ve profesyonelce uğraşı gerektirir. Bu nedenle bizim için doğru olanı, böyle hazırlanmış ve ilkbaharda tüpler içinde satışa çıkarılmış fideleri üreticiden satın almak ve tüm son don tehlikeleri geçtikten sonra, bahçemizde mozaik şeklinde bitki düzenlemeleri yapacağımız yerlere 10-15'er cm. aralıklarla dikmek olur. Ama, ilkbahar sonunda bahçemize yerleşmiş bulunan alternantera bitkilerinden gövde çelikleri alınıp bunlar daldırılarak da bitki çoğaltılabilir.


Alyssum maritum (ya da Lohularia maritima)

ALİSSUM (Diğer adları: Deliotu, Kuduzotu)

Turpgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası ülkeleri olan, 100 kadar türü bulunan ve farklı türlerine göre 10-25 cm. kadar boylanabilen çok yıllık bitkilerdir. Kısa boylu sürgünleri, yerde yayılıcı ve toprağı örtücü özellikleri taşır, ince şeridimsi biçimli küçük yaprakları, yumuşak ve gri tüylüdür. İlkbahar sonlarında başlayıp sonbahardaki ilk donlara kadar salkımlar halinde bol bol açan minik beyaz renkli çiçekleri hoş bir görüntüyü oluşturur. Mor ve hatta sarı renklerde çiçek açan alissumlara da rastlanır. Kalp çarpıntılarına ve kuduz hastalığına iyi gelen bazı tıbbi etkiler taşıyan alissumlar bahçelerde duvar diplerinde, kayalık bahçelerde çiçek tarhlarında ve kısa boylu bordur oluşturmada kullanılır. Ayrıca evlerde pencere önlerine konan plastik kutularda ve sarkan sepet saksılarda çok hoş dururlar.

İstekleri ve Üretimi

Bol güneşli ortamları seven alissumlar, yarıgölge yerlere de dayanabilir. Her tipteki ve özellikle kireçli topraklarda iyi gelişen alissumların çiçeklenmesi azalırsa bitkiden bir miktar uç alınması yani bazı dallarının koparılması çiçek açışının hızlanmasını teşvik eder. Bitkinin üretimi, kökten ayırma yoluyla ya da tohumlarıyla yapılır. Bitki, yılın her zamanında kökünden toprağıyla birlikte bölünüp ayrılarak yeni yerine dikilebilir. Tohumuyla üretimi de pek kolaydır. Çok soğuk olmayan yörelerde, tohumları sonbaharda doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere ekilebilir. Yedi gün içinde çimlenen bitki, havalar sıcak giderse 6 hafta içinde çiçek açacak kadar gelişebilir. Makul düzeyde sulanan alissumlar, üretimi kolay ve bakımı çok zahmetsiz olan bitki türlerindendir.

Alisyum çiçeği tohum çeşitlerini görmek ve alisyum çiçeği tohumlarından satın almak için tıklayınız


Phlox paniculata

ALEV ÇİÇEĞİ (Diğer adı: Floks)

Alev çiçeğigiller familyasının örnek bitkilerindendir. Anayurdu Kuzey Amerika olan bir ya da çok yıllık otsu bitki alev çiçeklerinin birçok doğal ya da kültür türü vardır. Bunlardan en çok tanınanı, kısaca Alev çiçeği diye adlandıracağımız P. paniculata, 5090 cm. kadar boylanabilen, sürgünleri dikine gelişen, çok dallı ve çok yıllık bir bitki türüdür. İnce uzun, şeridimsi biçimli yeşil yaprakları; sarı ve altın sarısı dışında hemen her renkte düz ya da iki rengin bileşimi olarak yaz mevsiminde açan gösterişli çiçekleri vardır. Öyle ki, bu çiçekler bir sapın ucunda, şemsiye şeklinde buket oluşturur gibi açarlar. Alev çiçekleri, bahçelerde çeşitli çiçek düzenlemelerinin yapıldığı tarhlarda, bordürlerde ve kayalık bahçelerde olduğu gibi evlerde pencere önüne konulan plastik kutu şeklindeki saksılarda çok güzel dururlar. Ayrıca küçük el buketi yapmaya da pek uygundurlar.

İstekleri ve Üretimi

Alev çiçekleri bol güneşli ama hava akımlarının çok olduğu rüzgârlı ortamları; organik madde yönünden zengin ve ayrıca gübrelenip kompozit gübre de verilmiş bitek toprakları sever. Milli ve kireçli toprakları yeğler. Yazın çiçek açtığı dönem boyunca bol bol sulanmaları ve suyunun ihmal edilmemesi gerekir. Alevi çekleri, kökten ayırma (bölme) yoluyla ya da yeşil gövde çelikleriyle çoğaltılır. Bitkinin kökten bölünmesi ve bahçedeki yeni yerlerine dikilmesi, ilkbahar ya da sonbahar mevsimlerinde yapılır. Dikim 40-50'şer cm. aralıklarla gerçekleştirilir. Bitkinin 4 yılda bir kesenkes bölünmesi ve hasırlaşan orta bölümünün elden çıkarılması da gerekmektedir. Alev çiçekleri, bakımı kolay olan ve fazla özen istemeyen bitkilerdendir.


Alec çiçeği tohum çeşitlerimizi görmek ve alev çiçeği tohumlarında satın almak için tıklayınız.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.